Θέλετε να
ξεκινήσετε πόλεμο με τους Ρώσους; Είστε τρελοί; Ξέρετε με ποιον έχετε να
κάνετε;
Ο Ρότζερ Γουότερς, ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας που μπορεί να έχει κανείς με κάποιες από τις απόψεις του, σίγουρα δεν ανήκει στους καλλιτέχνες που φοβούνται να τοποθετηθούν δημόσια για ακανθώδη πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Ήταν λοιπόν αναμενόμενο πως η εμφάνισή του στη Ρωσία, χθες στο Λένινγκραντ και αύριο στη Μόσχα, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης με τη Δύση δε θα μπορούσε παρά να προκαλέσει συζητήσεις και για τις πολιτικές της προεκτάσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξή του στην εφημερίδα Ισβέστια, λίγες μέρες πριν τη χθεσινή του συναυλία στο Λένινγκραντ, όπου υπενθυμίζει τη θυσία του ρωσικού λαού κατά του φασισμού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταγγέλλει τη “δαιμονοποίηση” της χώρας στη δύση, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον πόλεμο της Συρίας, την Ουκρανία και φυσικά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, τον οποίο ως γνωστόν ένθερμα υποστηρίζει διαχρονικά.
Υπογράμμισε τη σημασία του πυρηνικού αφοπλισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συζητηθεί το κρυφό και παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, ενώ σχετικά με τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Συρία στηλίτευσε το ρόλο της χρηματοδοτούμενης από τη Δύση οργάνωσης White Helmets, που σκηνοθέτησε την δήθεν επίθεση με χημικά στη Δούμα, ως πρόσχημα για την εξαπόλυση πυραυλικών πληγμάτων από Μέι, Μακρόν και Τραμπ.
“Η όλη ιστορία ήταν απλώς ένα επεισόδιο πολέμου προπαγάνδας που προσπαθεί να δαιμονοποιήσει τον Πούτιν, τον Άσαντ, το Ιράν κλπ”, πρόσθεσε ο Γουότερς συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο για την υπόθεση Σκριπάλ,
¨”Θέλετε να ξεκινήσετε πόλεμο με τους Ρώσους; Είστε τρελοί; Ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε; Οι Ρώσοι σας ελευθέρωσαν από το φασισμό με κόστος 20 εκατομμύρια ζωές των πολιτών τους; Και θέλετε να τους πολεμήσετε; Τι κακό σας έκαναν; Τι είναι αυτά που λέτε;”
Κατηγόρησε επίσης την πολιτική των ΗΠΑ, στο πρόσωπο της Βικτόρια Νούλαντ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας “γελοίο” να κατηγορεί κανείς τη Ρωσία, η οποία επισημαίνει σε άλλο σημείο πως πρέπει να “επιλέξει μόνη της τη μοίρα της μακριά από επεμβάσεις”.
“Είναι η χώρα σας και πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε. Αν αγαπάτε τον Πούτιν, ευχαρίστως, δεν είναι δουλειά μου! Αν δεν τον συμπαθείτε, δεν είναι δουλειά μου! Δουλειά σας είναι να επιλέγετε την κυβέρνηση που σας αρέσει”. Στο ερώτημα αν η κρίση του οφείλεται στις θετικές εντυπώσεις που άφησε η διοργάνωση του Μουντιάλ το φετινό καλοκαίρι, αντέτεινε πως ήδη γνωρίζει τη Ρωσία και την κουλτούρα της, θεωρώντας θλιβερή τη δαιμονοποίηση του λαού της και του Πούτιν για να μπορούν οι δυτικές δυνάμεις να ελέγχουν ευκολότερα τους πολίτες τους ώστε να κερδίσουν περισσότερα λεφτά.
Δεδομένης της εκπεφρασμένης του αντίθεσης προκαλεί ερωτηματικά το ερωτηματικό δίπλα στο όνομα του Ρώσου προέδρου σε γιγαντοοθόνη στη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας, ως καταγγελία για την άνοδο του νεοφασισμού διεθνώς, πλάι σε ονόματα όπως του Τραμπ, της Λεπέν και του Ορμπάν. Εκτός κι αν το ερωτηματικό αφορά την ίδια τη δαιμονοποίηση του Πούτιν, εν είδει αμφισβήτησης του αφηγήματος που τον εξισώνει με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της λίστας, πέρα από την όποια σκληρότατη κριτική μπορεί να της ασκηθεί κατά τα άλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου