Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΕΝΦΙΑ :


 ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ



Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο λεγόμενο «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως «χαράτσι της ΔΕΗ», καθώς εισπραττόταν μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» (ΕΕΤΑ) το 2013, για να δώσει τη θέση του στον ΕΝΦΙΑ.


Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε κάθε έννοια αφορολόγητου ορίου απέναντι στη λαϊκή κατοικία, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκαν τα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και, βέβαια, σε «μη ηλεκτροδοτούμενες» εδαφικές εκτάσεις και σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις τότε κάλπικες διακηρύξεις της, όχι μόνο διατήρησε τον άθλιο αυτό φόρο, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τους προκατόχους της, συνδέοντάς τον πλέον και με τις αυξημένες αντικειμενικές, ενώ στις πρόσθετες αντιλαϊκές παρεμβάσεις συγκαταλέγονται η μείωση στο ένα ευρώ (από πέντε) του επιβαλλόμενου φόρου που δεν αναζητείται για είσπραξη από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η αύξηση των φόρων για τα οικόπεδα, η επιβολή συμπληρωματικών φόρων κ.ά.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» προβλέπει και νέες διαδοχικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης της φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης «κάνουν γαργάρα» το αντιλαϊκό μέτρο, ομολογώντας ουσιαστικά τον μόνιμο χαρακτήρα του. Παράλληλα, η κυβέρνηση σπεύδει να εξαγγείλει υποτιθέμενα «αντίμετρα» στη λογική του «μικρότερου κακού» και της αναδιανομής της φτώχειας, την ώρα που αυτά κάθε άλλο παρά θα ανατρέπουν τη συνολική εικόνα για τα λαϊκά στρώματα και θα εφαρμόζονται εφόσον πιάνονται οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων από την αφαίμαξη του λαού.

Τα στοιχεία για το αμέσως επόμενο διάστημα μιλάνε από μόνα τους:

-- Το συνολικό ύψος του φόρου, που καταλογίζεται από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, με στόχο να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο 2,65 δισ. ευρώ.
-- Η αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να διενεργηθεί μέχρι και σε 5 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση (πλην της τελευταίας) στα 20 ευρώ. Η πρώτη από αυτές έχει διορία μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία στο τέλος Γενάρη 2019.
-- Το Σεπτέμβρη και το Νοέμβρη, παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, θα «τρέχουν» και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, ενώ στο τέλος του έτους έρχονται να προστεθούν και οι πληρωμές για τα τέλη κυκλοφορίας.
-- Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές στη λαϊκή κατοικία, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που θα ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.
-- Παράλληλα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα «μπλοκάρει» τυχόν επιστροφές φόρου από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να τις «συμψηφίσει» με τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: