Γράφει ο Γ. Κ. Ρετσιανίτης //
«Τι ωραία! Τι καλά!! ΣΥΝ-Καμμένη Αριστερά!!!» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας ως απάντηση στην αποκάλυψη ότι και εγκαυματίες δεν βρήκαν, έγκαιρα, κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)!
Το προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας – και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία – διαθέτει τον καλύτερο εαυτό του, έχοντας ν’ αντιμετωπίσει –πέρα απ’ όλα τ’ άλλα- και τις τεράστιες ελλείψεις. Δεκάδες χιλιάδες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Τεράστιες οι ανεπάρκειες στις υποδομές, οι οποίες είναι και πεπαλαιωμένες. Αυτό το προσωπικό, και ιδιαίτερα της επείγουσας ιατρικής, υπερβάλλει τον εαυτό του στις δύσκολες περιστάσεις. Αυτό έκανε, όπως έκαναν και οι άλλες δυνάμεις (πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές) στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Όμως όσο ηρωϊκές και αν είναι οι προσπάθειες και η προσφορά, οι ανεπάρκειες, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ανυπέρβλητές. Αυτό συμβαίνει με τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Απ’ τα κοντά 700 κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παραμένουν μόνιμα «κλειστά» 100-200 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
Είναι μια κατάσταση μόνιμη, τουλάχιστον, εδώ και 20 χρόνια, παρά τις επανειλλημένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών όπως οι Ομοπονδίες Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ). Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στις 19.1.2018 κατέθεσε και αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «για την τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Το 2009, και υπό την απειλή της επιδημίας της γρίπης Η1Ν1, άρχισαν να γίνονται προσλήψεις νοσηλευτών με διετείς συμβάσεις και επικουρικών γιατρών με συμβάσεις ενός έτους για να ανοίξουν κάπου 85 κρεβάτια ΜΕΘ. Μάλιστα οι πρώτες προσλήψεις με αυτές τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις έγιναν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ… Αυτού του τύπου οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τις ΜΕΘ, όπως για όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας, ισχύουν, εμπλουτισμένες μάλιστα, μέχρι σήμερα.
«Οι ελαστικές θέσεις εργασίας που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, βοήθησαν την λειτουργία του συστήματος υγείας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό με γρήγορο τρόπο στη φάση που το σύστημα ήθελε στήριξη – γι αυτό και τις επιλέξαμε» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απ’ το Ρέθυμνο το Γενάρη του 2018.
Οι μόνιμες ελλείψεις σε συνδυασμό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν μετατρέψει τις ΜΕΘ σε «φυσαρμόνικα»: Μόλις, δηλαδή, λήξουν οι συμβάσεις των νοσηλευτών κλείνουν και τα αντίστοιχα κρεβάτια, καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών που απαιτείται για τη λειτουργία ενός κρεββατιού ΜΕΘ, είναι κατ΄ ελάχιστον τέσσερις.
Τα λουκέτα στα κρεβάτια των ΜΕΘ, υποχρεώνουν ασθενείς και μάλιστα βαριά περιστατικά, να βρίσκονται σε αναζήτηση κλίνης ανά την επικράτεια. Ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχουν καθημερινά 30-40 αιτήματα για κρεβάτι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΕΕΕΘ. Αν δεν βρεθεί κρεβάτι οι ασθενείς διασωληνώνονται και φιλοξενούνται σε κρεβάτια άλλων κλινικών ή στους χώρους αυξημένης φροντίδας των ΜΕΘ. Αυτή κατάσταση αποτυπώνεται διαχρονικά σε ανακοινώσεις και δημοσιεύματα:
Στις 23.1.2015 δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η οποία ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες, πολλές δεκάδες αρρώστων – και μάλιστα βαρέως πάσχοντες – παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων Αττικής, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κατάσταση αυτή απειλεί άμεσα δεκάδες ζωές και οφείλεται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι αν προκύψουν βαριά κρούσματα γρίπης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο». Ένα χρόνο αργότερα, στις 9.1.2016, δημοσιεύτηκε το παρακάτω ρεπορτάζ: «Διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, περιμένοντας την εισαγωγή τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραμένουν αυτή τη στιγμή δεκάδες βαριά ασθενείς. Επίσης, πολλές σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ενώσεις των γιατρών, στις 3 Γενάρη 2016 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας ήταν καταχωρημένα 52 περιστατικά βαρέως πασχόντων ασθενών, ενώ αντίστοιχα στις 4/1 ήταν 50. Την ίδια στιγμή, 200 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ -100 μόνο στο Λεκανοπέδιο- που είναι εξοπλισμένα, παραμένουν κλειστά επειδή και η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Και την 1.8.2017 δημοσιεύτηκε καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, η οποία ανέφερε:
«Την Παρασκευή 28 Ιούλη 2018, μόνο στην Αθήνα, 30 ασθενείς βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένοι, βρίσκονταν σε κοινούς θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς δεν βρισκόταν κλίνη σε (ΜΕΘ)…Κάποιοι από αυτούς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πλέον των τριών ή και περισσότερων ημερών…». Τα «λουκέτα» των κρεβατιών των ΜΕΘ αντιμετώπισαν και οι εγκαυματίες απ’ τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Αυτή την κατάσταση κατέγραψε η δημοσιογράφος Ντάνι Βέργου στην «Εφημερίδα των Συντακτών (ΕΦΣΥΝ)» της 28.7.2018 με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ «Τεστ αντοχής για τους εγκαυματίες λόγω “λουκέτων” στις ΜΕΘ» στο οποίο ανέφερε: «Σε τεστ αντοχής (!) στις μακροχρόνιες ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υποβλήθηκαν και οι εγκαυματίες απ’ τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, καθώς υποχρεώθηκαν να παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και μεταφέρθηκαν σε μονάδες άλλων νοσοκομείων, όταν, στις τελευταίες εκκενώθηκαν κρεβάτια. Τα “λουκέτα” στα 150 κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω πρωτίστως ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, διόγκωσαν μετά τις φονικές πυρκαγιές το καθημενινό φαινόμενο να αναζητούνται 30-40 κρεβάτια σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με την ΕΕΕΘ.
Υπήρξε εγκαυματίας –τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας- που παρέμεινε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, εκτός ΜΕΘ για δύο εικοσιτετράωρα – από την Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Τότε μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του ΚΑΤ. Στη λίστα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας με τους ασθενείς που αναμένουν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ – όπως είθισται – δεν μπήκε ποτέ, απλώς ζητήθηκε απο το Κέντρο την Τετάρτη το βράδυ η μεταφορά του…
Το περιστατικό που μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ δεν είναι το μοναδικό. Ακόμα “ τρείς εγκαυματίες –βαριά περιστατικά- μεταφέρθηκαν την επομένη των γεγονότων στη ΜΕΘ του “Γ. Γενηματά” από το Σισμανόγλειο” λέει απαντώντας σε ερώτημα της “Εφ.συν” η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ». Κι όμως αυτή η καταγραφή εξόργισε το υπουργείο Υγείας με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος ως γιατρός κατέχει και την ειδικότητα του ενταντικολόγου.
Μέσω του facebook ο Π. Πολάκης κατατρόπωσε τα Fake news. Δηλαδή τις ψευδείς δηλαδή ειδήσεις «ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!!!» έγραψε ο Π. Πολάκης στο facebook για να κλείσει τη σύντομη ενημέρωσή του, όπως ανέφερε, με αναλυτική απάντηση την επομένη μέρα στην εφημερίδα.
Πράγματι στις 30.7.2018 δημοσιεύτηκε στην «Εφ.συν» επιστολή του «Γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας», που μαζί με τη σύντομη απάντηση της συντάκτριας ξεπέρασε τη μια σελίδα. Στην επιστολή, μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η πραγματικότητα είναι ότι περιστατικό με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπήρξε ποτέ και ότι κανένας εγκαυματίας από την τραγωδία στο Μάτι δεν βρέθηκε σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Πιο συγκεκριμένα: Το μοναδικό περιστατικό που μεταφέρθηκε από το «Σισμανόγλειο» στο ΚΑΤ, αφορά άνδρα ο οποίος αφού διακομίστηκε στο Σισμανόγλειο, διασωληνώθηκε στη Μονάδα Αναζωογόνησης και ήταν υπό τη συνεχή παρακολούθηση του προσωπικού της ΜΕΘ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης οπότε και διακομίστηκε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Η μεταφορά δηλαδή έγινε σε λίγες ώρες και όχι δύο 24ωρα μετά».
Σε άλλο σημείο της επιστολής βέβαια υπάρχει η παραδοχή: «Φυσικά υπάρχει ακόμα λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, αλλά αποδείχθηκε αυτές τις μέρες ότι όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη πάντα καλύπτεται». Και παρακάτω υποστηρίζει, χωρίς παράθεση στοιχείων, ότι «τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ έχουν μειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια και ότι η χώρα έχει σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό ενεργών κλινών εντατικής στη μνημονιακή περίοδο». Η ανάρτηση του Π. Πολάκη στο facebook ενεργοποίησε τα αντακλαστικά των εξαπτέρυγων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έφτασαν μέχρι και τον έσχατο ευτελισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάρτηση στο facebook του Διοικητή του νοσοκομείου Λευκάδας Βησσάρη Μίχα, οδοντογιατρού στο επάγγελμα που υπηρέτησε και στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Διαβάζουμε διάφορα στη συγκεκριμένη εφημερίδα εκτός από την παραπάνω είδηση –fake news. Μάλλον κάτι ζήτησαν και δεν το “πήραν”» έγραψε ο Διοικητής ενός νοσοκομείου το οποίο χειμάζεται απ’ τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, και σε μια περίοδο που η Λευκάδα είναι γεμάτη από τουρίστες.
Βέβαια εκείνο που καίει το συγκυβερνητικό θίασο είναι αυτό που ομολογεί το «Γραφείο Τύπου» στην επιστολή του: «(Θεωρούμε) ακόμα πιο απαράδεκτο η όποια καταγγελία να γενικεύεται για να στηρίξει το αφήγημα της “δοκιμασίας των τραυματιών λόγω των λουκέτων στις ΜΕΘ” και της “δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στο ΕΣΥ” που από πουθενά δεν επιβεβαιώνεται. Το αντίθετο μάλιστα.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του σε όλα τα επίπεδα (ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΜΕΘ, κλινικές πλαστικής χειρουργικής), ήταν παρόντες στην πρόσφατη τραγωδία. Έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Αυτή την αλήθεια που δεν αμφισβητήθηκε από κανένα (πολιτικά κόμματα, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, πολίτες), έρχεται δυστυχώς – και ελπίζουμε όχι συνειδητά- το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ. να “αποδομήσει”. Αναδεικνύοντας υπαρκτά και διαχρονικά ελλείμματα του ΕΣΥ, που όμως έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζονται δραστικά μέσα στην κρίση».
Με τη διάψευση της αποκάλυψης της χρόνιας απορρύθμισης στο δημόσιο σύστημα υγείας επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι και η δική τους πολιτική είναι ένας απ’ τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούνων κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας. Και φορώντας κουκούλες σαν το μυθικό Περσέα κυνηγούν ως φαντάσματα παραπληροφόρησης την αποκάλυψη της πραγματικότητας.
Επιχειρούν να αθωώσουν στη συνείδηση του κόσμου τον ακρωτηριασμό βασικών ιατροφαρμακευτικών παροχών, για τις οποίες οι άρρωστοι πληρώνουν απ’ την τσέπη τους απ’ το 2008 μέχρι σήμερα από 35,5-39,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Και μες την ταλαιπώρια να βρεί μια χαραμάδα γιατριάς καλούν τον κόσμο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να αναφωνήσει μαζί τους: «Τι ωραία! Τι καλά!! ΣΥΝ-Καμμένη Αριστερά!!!» Και σε παραλλαγή: «Τι ωραία! Τι καλά! Με Καμμένο-Αριστερά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου