Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ...


 ..ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.. 



Σας φέρνει μήπως κάτι από τις αλλεπάλληλες (εκβιαστικές) παρεμβάσεις του ευρωενωσιακού χαμαιτυπίου κατά τη διάρκεια του ελληνικού δημοψηφίσματος μαϊμού;



Τελειωμό δεν έχουν οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, ενόσω εντείνονται παρεμβάσεις και πιέσεις στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν θετικά στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για ένταξη σε ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ.

Σειρά είχε χτες ο Αμερικανός στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών και των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, ο οποίος συνοδεία άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και στελεχών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ παρακολούθησε άσκηση στο στρατόπεδο του Ιλιντεν, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ.

«Το έθνος σας έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον και προοδεύει. Το ΝΑΤΟ μοιράζεται με σας τη δέσμευση για δημοκρατία, κράτος δικαίου, όπως και για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Η συνεχής υποστήριξή σας είναι σημαντική όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμένω την είσοδό σας ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας στο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σκαπαρότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ μέσα από τη μακρόχρονη «εταιρική σχέση» που έχει αναπτύξει με το ΝΑΤΟ έχει κάνει ήδη σημαντικές αναδιαρθρώσεις στον στρατιωτικό τομέα και έχει πετύχει την περιλάλητη «διαλειτουργικότητα» με τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Δραττόμενη της ευκαιρίας, η υπουργός Αμυνας και αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκέρινσκα συνέδεσε το θέμα με το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι στην ψηφοφορία οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν το ...συμφέρον τους και να ψηφίσουν «Ναι» στο ερώτημα «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

 Οτι «η επιλογή είναι καθαρή: Μέλλον ή απομόνωση, υποψηφιότητα μέλους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ή άλλη μια χαμένη δεκαετία».

Η ίδια, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, είπε ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ θυμίζοντας ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ έχουν δημόσια στηρίξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του αντιπολιτευόμενου VMRO, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το δημοψήφισμα να καταστεί όμηρος εξωτερικών πολιτικών υπολογισμών», «δείχνοντας» προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τη διαδικασία, κάτω από την επιρροή άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία, που αντιδρά στο ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο και την επιρροή στη Βαλκανική.

Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πέτυχε μια συμφωνία που «διαφυλάσσει την ταυτότητα της χώρας» και την ίδια ώρα ανοίγει το δρόμο προς ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας από μια πιθανή αποσταθεροποίηση και φόβους που σχετίζονται με μια τέτοια πιθανότητα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: