Επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν ρύθμιση -πρόκληση για αυξήσεις ως 3000 ευρώ στους διευθύνοντες συμβούλους των δημόσιων εταιριών και στο υπερταμείο !!
Την ίδια ώρα που ο λαός θρηνεί τα νέα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που στερεί ακόμα και στοιχειώδη έργα και υποδομές για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής στα μουλωχτά ρύθμιση - πρόκληση, η οποία προέβλεπε την αύξηση έως 3.000 ευρώ των ήδη υψηλών αποδοχών των προέδρων, των διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των δημόσιων εταιρειών και των θυγατρικών τους που έχουν περάσει στο «υπερταμείο», ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην εφαρμογή αυτής ακριβώς της πολιτικής.
Πρόκειται για άρθρο που ήταν «κρυμμένο» ανάμεσα σε μια σειρά άσχετων άρθρων που περιείχε μια ογκώδης τροπολογία με τον γενικό τίτλο «Διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών», η οποία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορούσε την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την αύξηση των αποδοχών δεκάδων προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των κρατικών εταιρειών από 4.631 ευρώ σε 7.483 ευρώ.
Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, για τις προτεινόμενες αλλαγές «ως προς τις αμοιβές της ανώτατης διοίκησης, λαμβάνεται υπόψη και το μέγεθός τους από πλευράς εσόδων και αριθμού εργαζομένων που απασχολούν με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και ο ρόλος και η σπουδαιότητα της σωστής λειτουργίας τους στην υλοποίηση της στρατηγικής των εν λόγω δημοσίων επιχειρήσεων και τη συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία. Σκοπός της προτεινόμενης αλλαγής αποτελεί η παροχή κινήτρων (!), ώστε τα στελέχη αυτά να επιδιώκουν με όλες τις δυνάμεις τους την επίτευξη των τιθέμενων στόχων», δηλαδή την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η τροπολογία, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο άρθρο, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, η απόσυρση είναι προσωρινή. Οπως είπε στην Ολομέλεια, «δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη διατύπωσή του (του άρθρου) και θα το επαναφέρουμε σε επόμενη φάση».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει την τροπολογία, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την ξαναφέρει. Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το γνωστό «υπερταμείο», το οποίο «αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση». Σημειώνει ότι το αίτημα για «ευελιξία» (προκλητικές αυξήσεις δηλαδή) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ, «για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων», δηλαδή για την αποφασιστική προώθηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου