Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ


Τεμαχίζονται σε φιλέτα και μαίνεται ο πόλεμος των μνηστήρων για το ποιος θ' αρπάξει τα πιο πολλά



Όταν το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ ανήρτησε στην ιστοσελίδα το προσκλητήριο πώλησης για τις ιαματικές πηγές και τα τουριστικά ακίνητα στις Θερμοπύλες, μια ανάσα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, το έκανε με τον εξής, ανεκδιήγητο, αλλά και ενδεικτικό της ανύπαρκτης ηθικής τους, τρόπο:
 «Περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, όπου διεξήχθη η γνωστή μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 πΧ. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτηση της Θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για τον Ηρακλή, προκ  ειμένου να πλένεται και να ξεκουράζεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του»!! 
Τότε, στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μας είχε πει ότι «αν είχαν ελάχιστη τσίπα θα έπρεπε να το κρύβουν. Να γράφουν ότι  βρίσκεται μακριά από την περιοχή με το ιστορικό ενδιαφέρον».
Αυτή, η ελάχιστη τσίπα τελικά δεν ανευρέθη ποτέ, ούτε φυσικά επί των ημερών της αριστεροδέξιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία επιδίδεται σε πρωταθλητισμό στον πολιτικό και ιδεολογικό κυνισμό. Σήμερα, η υπόθεση της εκποίησης έχει προχωρήσει στο διαγωνιστικό στάδιο και αφορά όχι μόνο στα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών, αλλά και σε εκείνα της Κύθνου μαζί με το Ξενία της Κύθνου, της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων.
Εν ολίγοις, ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε πηγές φυσικής θεραπείας, τεμαχίζεται σε φιλέτα προκειμένου να μετατραπεί σε spa πολυτελείας. Αυτού του είδους οι τουριστικές επενδύσεις είναι άλλη μία διέξοδος καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και σίγουρης κερδοφορίας, επενδύοντας τόσο σε αυτό το καθαυτό το περιβάλλον, όσο και στο ιστορικό φορτίο που φέρουν οι επιλεγμένες περιοχές. Πρόκειται για όλες αυτές τις υποδομές (ιαματικές πηγές και Ξενία), οι οποίες συνειδητά και βάσει σχεδίου εγκαταλείφθηκαν και απαξιώθηκαν ώστε η παράδοσή τους στους ιδιώτες να παρουσιάζεται ως το μόνο φυσικό επακόλουθο και η μόνη ευκαιρία διάσωσής τους.
Όσο για τις Θερμοπύλες, το προς πώληση ακίνητο περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά ξενοδοχεία, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 τ.μ. Βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, με σημαντικό αδόμητο τμήμα του να εντάσσεται, λόγω σπουδαιότητας, εντός της προτεινόμενης  Ζώνης Α’ Προστασίας, δηλαδή τη ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Συγκεκριμένα, τα προς εκποίηση ακίνητα και οι ιαματικές πηγές απέχουν μόλις 500 μέτρα από τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, που είναι ο Κολωνός, ο μικρός λόφος που έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ασκούνται πανταχόθεν πιέσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία όχι μόνο να απεντάξει την επίδικη περιοχή από την προτεινόμενη αδόμητη Ζώνη Α’ Προστασίας αλλά και να χαλαρώσει τους περιορισμούς δόμησης στη Ζώνη Β’ Προστασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του όποιου επενδυτή για μεγαλύτερη «εκμετάλλευση» του χώρου… 
Βέβαια, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα… προβλήματα προκειμένου να παραδώσουν το χώρο «ελεύθερο»  και «αμόλυντο», έτοιμο να αποδώσει τα προσδωκόμενα οφέλη της επένδυσης. «Ελεύθερο» σημαίνει χωρίς τις ενοχλητικές δεσμεύσεις που θέτουν οι αρχαιολόγοι, «αμόλυντο» σημαίνει χωρίς μετανάστες. Ο Δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε: 
«Μας ενδιαφέρει να αναβαθμιστεί τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών και για το λόγο αυτό έχω ενημερώσει κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες».
Διότι η «δημοκρατία» των επενδυτικών ευκαιριών απέχει μόλις μία ανάσα ή και καθόλου από τη «δημοκρατία» της καθαρής φυλής και του μιάσματος ξένου. Κατόπιν αυτού δεν προκαλεί καμία έκπληξη και απορία ότι πριν λίγα χρόνια τα ναζιστοειδή της Χρυσής Αυγής, θεώρησαν την περιοχή «φιλόξενη» για να διοργανώνουν νυχτερινές γιορτές μίσους γύρω από το άγαλμα του Λεωνίδα (δείτε http://www.imerodromos.gr/thermopyles-xrysh-aygh/
Φυσικά, ο δήμαρχος  παρουσίασε και  το «όραμά» του, το οποίο απεργάζεται μαζί με την κυβέρνηση και είναι το εξής:
 «Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε σημαντικά την επισκεψιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε να μας παραχωρηθεί το υδροθεραπευτήριο των Θερμοπυλών, προκειμένου να απολαμβάνουν τα ιαματικά λουτρά τους και μάλιστα δωρεάν όλοι οι δημότες. Και επειδή η ποσότητα των ιαματικών νερών είναι αρκετή συμφωνούμε να παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έκταση σε ενδιαφερόμενο επενδυτή για τη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών Υποδομών».
Οι τοπικοί φορείς αντιδρούν σε αυτή την προκλητική εκποίηση ενώ και  ΚΚΕ σε ερώτησή του προς του Υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει:
«Ενα έγκλημα μεθοδεύεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση Λαμίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα και αφορά την πώληση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου. Συγκεκριμένα, το παραπάνω ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στην εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και σήμερα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προωθείται η πώλησή του, στο πλαίσιο συνολικότερης επένδυσης που αφορά τη λουτρόπουληΚαμένων Βούρλων, την ιαματική πηγή Κονιαβίτη και την ιαματική πηγή Θερμοπυλών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επένδυση και να αλλάξουν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, μεθοδεύεται ο κατακερματισμός του αρχαιολογικού χώρου του κειμένου ακινήτου και η δόμησή του σε τμήματα που κανονικά χρήζουν απολύτου προστασίας, με δεδομένο ότι αποτελεί τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών. Είναι χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την παρουσία εκπροσώπων του δήμου Λαμιέων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.
Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνολικά την «ανάπτυξη» και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας: Παράδοση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και ιαματικών πηγών σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά τα απαξίωσαν και τα στέρησαν από τον ελληνικό λαό.
Στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, καραδοκούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι ενδεικτική η σχετική Ημερίδα που οργανώθηκε πρόσφατα από το «EnterpriseGreece» και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη επένδυση στη Φθιώτιδα. Ολα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, από το 2013, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων, με τη συμμετοχή τότε και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης».
Σε λίγες ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου στις Θερμοπύλες. Διότι, η αρμοδιότητα που του έχει αναθέσει η πολιτεία είναι αυτή… Εκτός αν αντιστραφεί το ζητούμενο (κάτι όχι απίθανο και πρωτοφανές άλλωστε) και του ζητηθεί να κληθεί να αποφασίσει για την τύχη (ή την καλοτυχία) της επένδυσης. Και εδώ ο καθένας καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επαναφέρει το ερώτημα στην αρχική και μοναδική ουσία του, δηλαδή την προστασία της ιστορικής μνήμης από τις αγοραίες εκδοχές της χρήσης της.
imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: