Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΦΩΤΙΕΣ ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑ:


souidiaΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ


Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης
  /



Οι συγκρίσεις Σουηδίας και Ελλάδας για τις πυρκαγιές και την έλλειψη ανθρώπινων θυμάτων στην Σουηδία παρ’ όλες τις 45 και βάλε πυρκαγιές που οι φλόγες τους έχουν καταφάει τα δάση της και ολόκληρες κοινωνίες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είναι άτοπες και άστοχες. Δεν βασίζονται στην πραγματικότητα που επικρατεί στις δύο χώρες. Η Σουηδία έχει τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα αλλά είναι τριπλάσια σε έκταση.


Δεν είναι το ίδιο πυκνοκατοικημένη.

 Οι κατοικημένες της περιοχές περιβάλλονται από δάση που στην Ελλάδα τα συναντάς στα υψόμετρα της Πίνδου και των άλλων υψιπέδων και όχι πεύκα. Περιβάλλονται ακόμη από φυσικά εμπόδια στην φωτιά όπως ποτάμια και λίμνες που εμποδίζουν την διάδοσή της και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο εκκένωσης.

Οι φωτιές στην Σουηδία δεν αφορούν κατοικημένες περιοχές. Η καλύτερη οργάνωση της Σουηδίας στην πυρόσβεση, η έλλειψη αυθαιρέτων, η πειθαρχία των κατοίκων κ.ά. είναι σημαντικά θέματα αλλά πρέπει να δούμε την αιτία που τα δημιούργησε.

Ο καπιταλισμός που επικρατεί και στην Σουηδία στηρίχτηκε επί 70 και χρόνια μέχρι το 90 στο μοντέλο της εργασιακής ειρήνης με σημαντικές παροχές με τον φόβο του γείτονα, της “Κόκκινης Αρκούδας”. Μπήκαν μια σειρά από βάσεις υποδομής σε μια χώρα που επί 200 χρόνια δεν γνώρισε πόλεμο και άφησε τον Χίτλερ να περάσει όταν της ζητήθηκε.

Οι Σουηδοί πολίτες ακόμη πιστεύουν τυφλά στο Κράτος Πρόνοιας.

Οι φωνές που χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου επικράτησης ενός πρωτόγνωρου για τους Σουηδούς και πολύ οικείου για τους Έλληνες ωμού καπιταλισμού δεν εισακούγονται ακόμη. Όμως και στην Σουηδία ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση, στους Δήμους όπου ανήκει η Πυροσβεστική και στον κρατικό μηχανισμό που επιστατεί, για έλλειψη συντονισμού, ολιγωρία και αυξημένα έξοδα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ποιά είναι η ευθύνη του Σουηδικού κράτους;

Δεν έβαλε έγκαιρα στην μάχη την καταπολέμηση της φωτιάς από τον αέρα όταν γρήγορα διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετωπιζόταν από το έδαφος.

 Δεν επιστράτευσε τα στρατιωτικά πυροσβεστικά ελικόπτερα που έχουν χωρητικότητα 6 κυβικά νερό λόγω αδειών του προσωπικού!!! Δεν κινητοποίησε την πολιτοφυλακή και αρκέστηκε στην βοήθεια των εθελοντών.

Δεν αποδέχτηκε την βοήθεια της Ρωσίας με το πυροσβεστικό Ιλιούσιν που μπορεί να βομβαρδίσει με 60 κυβικά νερό μένοντας πιστή στην προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Έφερε 2 μικρά ιταλικά ελικόπτερα χωρητικότητας 1 κυβικού και 2-3 κασκαντέρ από Γαλλία που κοστίζουν 200.000 ευρώ την ημέρα.

Γίνεται κατανοητό πόσο μεγαλύτερη ανάγκη για αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα έχει η Ελλάδα όταν αποτυγχάνει η Σουηδία να προστατεύσει τα δάση της. Πόσο μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για έργα Πολιτικής Προστασίας, πολεοδομικού Σχεδιασμού και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Οι ειδικοί περιμένουν περισσότερες πυρκαγιές ιδιαίτερα στην Ν.Σουηδία όσο οι υψηλές για την Σουηδία θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 30 βαθμούς και η ξηρασία επικρατούν.

Οι Σουηδοί εργαζόμενοι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη την σταδιακή εγκατάλειψη από το 1990 των μέτρων πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν μαθαίνουν από την αγριότητα του καπιταλιστικού τρόπου διαχείρισης στον υπόλοιπο κόσμο πιστεύοντας πως δεν θάρθει ποτέ στην Σουηδία.

Πιστεύουν ακόμη στην αλληλεγγύη και στην πρόληψη της δεκαετίας του 60-70. Το ταξικό κίνημα έχει μπροστά του έναν τιτάνιο αγώνα αφύπνισης. Οι πρώτες δειλές φωνές πως η προσήλωση στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ υποσκάπτει και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών άρχισαν να ακούγονται.

Το κίνημα ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποκαλύπτει πως το κόστος ενός μαχητικού JAS θα κοστίσει ίσαμε 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και η Σουηδία κατ’ επιταγήν του ΝΑΤΟ θα κατασκευάσει 60 JAS. Πρόβλεψη για πυροσβεστικά δεν υπάρχει δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: