Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Μαξίμου: «Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» - Media
 
 Περίμεναν επί ώρες να πάρουν γραμμή από τις Βυξέλλες για τη στάση που θα κρατούσαν έναντι της Μόσχας ..Ώσπου κατέφυγαν σε ψεύδη για να καλύψουν την εθελοδουλεία τους
 
 
Γύρω στις 18.30 χθες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Τσίπρα - Κοτζιά στο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο την επιδ΄είνωση των ελληνορωσικών σχέσεων και στον απόηχο της ακύρωσης της επίσκεψης Λαβροφ στην Αθήνα, που είχε γίνει γνωστή μερικές ώρες πριν.
 
Πάντως πηγές επιμένουν ότι η συνάντηση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας ενημέρωσης του υπουργού προς τον πρωθυπουργό. 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με εμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία.
 
Η ίδια πηγή επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθει την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο".
 
Η επίσκεψη Λαβρόφ προγραμματιζόταν για τον προσεχή Σεπτέμβριο με στόχο να προετοιμάσει και το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα προς το τέλος του χρόνου, μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει το Κρεμλίνο.
 
Στη συνάντηση που αναφέρεται πως είναι εφ όλης της ύλης, εκτιμάται πως τέθηκε και το θέμα της όξυνσης των ελληνορωσικών σχέσεων μετά την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών εν αναμονή και των ρωσικών «αντιποίνων» για τα οποία έχει προειδοποιήσει η ρωσική πλευρά.
 
Μια πρώτη ένδειξη φαίνεται να αποτελεί η ακύρωση της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ που έγινε γνωστή νωρίτερα μέσω δήλωσης του ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα στο ρωσικό πρακτορείο TASS: «Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», ανέφερε.
 
Το ελληνικό ΥΠΕΞ επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους μέσω διπλωματικών πηγών που διευκρίνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως ναι μεν το αίτημα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβροφ είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, αλλά υπογράμμιζαν πως σε κάθε περίπτωση ο ρώσος ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Από την Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα πάντως διέψευδαν ότι το αίτημα το έχει απευθύνει η ρωσική πλευρά.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μαξίμου φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε εξέλιξη επιστημονική ημερίδα για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία αργότερα, μετά τις 8 το βράδυ.
 
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου η Αθήνα επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πώς το θέμα «θεωρείται λήξαν» από την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: