Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΑΣΑΝΖ;

 
Διαβουλεύσεις για την τύχη του
ενώ εντείνονται οι πιέσεις
για την έκδοσή του στις ΗΠΑ
 
 Το Εκουαδόρ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την τύχη του ιδρυτή του Wikileaks 47 χρόνων Julian Assange, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας από το 2012 και ενώ του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
 
 Από την αρχή του χρόνου όμως μετά την εκλογή του ως  πρόεδρος στο Εκουαδόρ – ο Λένιν Μορένο (το Μάιο του 2017)- είχε δηλώσει πως ο Ασάνζ «αποτελεί ενοχλητικό πετραδάκι στο παπούτσι της χώρας του».
«Ουδέποτε συμφώνησα με τις πράξεις του κ. Ασάνζ», δήλωσε στη σύντομη επίσκεψή του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ο Μορένο εξηγώντας πως «θα πρέπει να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας του, κάποια στιγμή». 
 
Την είδηση πως γίνονται διαβουλεύσεις για την τύχη του Ασάνζ, μετέδωσε στα «ψιλά» το ΒΒC την Παρασκευή για να το επιβεβαιώσει σύντομη κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Εκουαδόρ συνεχίζουν συνομιλίες για το ζήτημα Ασάνζ». 
 
  Εναντίον του Αυστραλού ‘σφυριχτράκια’  Ασάνζ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης που είχε καταθέσει η Σουηδία, όπου καταζητείτο για «συμμετοχή σε υπόθεση βιασμού». Κατηγορία όμως που κατέπεσε. 
 
 Στα 2010 ο Ασάνζ, μέσω του Wikileaks διέρρευσε σειρά άκρως απόρρητων εγγράφων και video που αποκάλυπταν παράνομες πράξεις και αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράκ. Αργότερα επίσης αποκάλυψε έγγραφα που αποδείκνυαν την αμερικανική συμμετοχή σε άλλες χώρες, για φόνους, βασανιστήρια και κατασκοπία.
  Το βρετανικό ένταλμα όμως, ακόμη ισχύει ενώ υπάρχει αίτημα να απελαθεί στις ΗΠΑ όπου καταζητείται «για κατασκοπία», λόγω των αποκαλύψεων στο Wikileaks. 
 
  Ο Μορένο από τις 27 Μαρτίου, αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ασάνζ, διέταξε την πλήρη απομόνωση του Ασάνζ στο δωμάτιό του στην πρεσβεία στο Λονδίνο, απαγόρευσε να δέχεται επισκέψεις και διέκοψε την σύνδεσή του με το Διαδίκτυο και το κινητό του τηλέφωνο.
 
  Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαντόρ Rafael Correa, εκείνος που είχε χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ, ειχε διαμαρτυρηθεί για τις απαγορεύσεις που «εκτός των άλλων σκοπεύουν να πλήξουν και την ψυχική του υγεία».
 
 Σε εναλλακτικές ιστοσελίδες (επειδή τα κυρίαρχα Μέσα του συρμού δεν ασχολούνται με την υπόθεση Ασάνζ) τις περασμένες εβδομάδες, υποστήριζαν πως υπάρχει ενδεχόμενο να παραδοθεί τελικά ο Ασάνζ στις βρετανικές αρχές για να αντιμετωπίσει μικρότερα αδικήματα όπως ότι δεν παρουσιάσθηκε για να εκδικασθεί το σουηδικό ένταλμα, πριν έξι χρόνια…
 Οι ΗΠΑ «αγόρασαν» τον Ασάνζ από το Εκουαδόρ; 
 
 Η είδηση αποκαλύφθηκε πάλι από εναλλακτικούς ιστότοπους: Εδώ και δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου από το Εκουαδόρ. Κάτι που οδηγεί στην υπόθεση πως ότι υπάρχει συμφωνία με μεγάλα χρηματικά ανταλλάγματα, ώστε ο Μορένο να συνεργασθεί με την Ουάσινγκτον ώστε να απελαθεί στις ΗΠΑ Ο Ασάνζ. 
  Ο Μορένο κατηγορείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις πως αν παραδώσει τελικά τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, θα παραβιάσει τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας του, μια και ο Αυστραλός έχει γίνει από τον Ιανουάριο πολίτης του Εκουαδόρ.  
 
 
  Η περίπτωση του Ασάνζ αντιμετωπίζεται υπόθεση «ως πρώτης προτεραιότητας», από τις αμερικάνικες αρχές οι οποίες τον τελευταίο καιρό –μετά την εκλογή και του φανερά φιλοαμερικανού προέδρου του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, έχουν αυξήσει τις πιέσεις για την παράδοσή του.
 
  Το πλέον παράδοξο είναι πως δικηγόρος των ‘The New York Times’ παρ΄όλο που δεν μετέδωσαν (ούτε έγραψαν) την είδηση για ενδεχόμενη παράδοση του Ασάνζ, παραδέχθηκε πως «το αποτέλεσμα μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».
  Ο Νο2 δικηγόρος των ΝΥΤ David McCraw, παραδέχθηκε σε ιδιωτική συνομιλία του με ομάδα δικαστικών στην Δυτική Ακτή   πως η παραπομπή του Ασάνζ θα μπορούσε να θεωρηθεί «γροθιά στο στομάχι για την ελευθερία της έκφρασης», όπως έγραψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστηρίων 'Courthouse News Service’.
  Όπως είπε ο McCraw, «ενδεχόμενη παραπομπή του (του Ασάνζ) θα αποτελέσει πολύ άσχημο προηγούμενο για τους εκδότες. Για να προσθέσει: «Νομίζω πως ο νόμος θα περάσει δύσκολες στιγμές, προσπαθώντας να διαχωρίσει την στάση που τηρούν στις αποκαλύψεις τους οι ‘New York Times’ και το ‘WikiLeaks’».
 
Επιδιώκουν να του δοθεί άσυλο στη Νέα Ζηλανδία
 
  Εδώ και δύο εβδομάδες έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 1.400 υπογραφές που ζητούν να δοθεί μόνιμο πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ στη Νέα Ζηλανδία.
Οι επιστολές έχουν σταλεί στην επίσημη σελίδα της νεοζηλανδικής κυβέρνησης. 
Η πρωτοβουλία ανήκει στην ιστοσελίδα ‘Scoop News Independent’. 
---
( ‘ΒΒC’, ‘The Intercept’, "Information Clearing House", " Consortium News").
ΠHΓH STYX,GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: