Την ώρα που σειρά αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ έδιναν συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Ελλάδας και την ιστορικότητα της απόφασης του Eurogroup, δεν έλειψαν οι φωνές που δεν συμμερίστηκαν την παραπάνω αισιοδοξία.
Σε άρθρο τους, οι Financial Times έγραψαν ότι η συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος «αποκρύπτει την οικονομική πραγματικότητα», καθώς η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι και άρα, στην πραγματικότητα, η ουσία των μνημονίων θα παραμείνει.
Για τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι FT έγραψαν: «Η τελευταία μεγάλη συνεδρίαση για την ελληνική κρίση χρέους ήταν μαραθώνια. Απαιτήσεις από τη Γερμανία, ριψοκίνδυνη διπλωματία της τελευταίας στιγμής και κάποιες αντιδράσεις - το Eurogroup της Πέμπτης ήταν αρκετό για να προκαλέσει νοσταλγία σε κάθε έμπειρο παρατηρητή της κρίσης της ευρωζώνης […] Ύστερα από έξι ώρες, οι Υπουργοί Οικονομικών στο Λουξεμβούργο κατέληξαν σε συμφωνία για ελάφρυνση χρέους τα μεσάνυχτα.
Τα καλά νέα; Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που οι υπουργοί θα περάσουν μια τέτοια ταλαιπωρία για την Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια πακέτων διάσωσης και κουραστικές συζητήσεις για την κρίση.
Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα αναμένεται στις 20 Αυγούστου […] Η ιστορία επαναλήφθηκε: η Γερμανία ήταν το εμπόδιο. Οι υπουργοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη συζήτηση και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο ελληνικό ζήτημα μετά τις 10 μ.μ., καθώς το Βερολίνο επέμενε να συγκρατεί τη γενναιοδωρία στην ελάφρυνση του χρέους […]
Ήταν ένα τελευταίο σόου της γερμανικής αντίστασης, πριν η Ευρωζώνη και η Ελλάδα προχωρήσουν παρακάτω, μετά από σχεδόν μια δεκαετία που πάλευαν τις υπαρξιακές απειλές για τη νομισματική ένωση».
Παρά τη συμφωνία, η βρετανική εφημερίδα σημπληρώνει με επιφυλακτική στάση ότι «αξίζει να επαναλάβουμε τη ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα των οικονομικών ωδινών της Ελλάδας.
Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί.
Η Ελλάδα έλαβε δάνεια ύψους 274 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολιτικής και άλλαξε τέσσερις κυβερνήσεις από το 2010. Η Αθήνα θα αποπληρώνει τα δάνεια της ευρωζώνης ακόμη και μετά το 2060.
Η οικονομία υπέστη μια ύφεση που ξεπέρασε κατά πολύ ό,τι είχε σημειωθεί στη σύγχρονη εποχή. Επίσης, η οικονομική κηδεμονία και δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας δεν θα σταματήσουν μετά το καλοκαίρι.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να “τρέχουν” πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού άνω του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, για να εξασφαλίσουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Οι Βρυξέλλες είναι ευτυχείς και άλλο πρόγραμμα διάσωσης δεν προβλέπεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου