Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ..


 ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ..




 Στο μεταξύ το εμπόριο της πατριδοκαπηλείας καλά κρατεί.. Συλλαλητήρια παντού κατά του όρου Μακεδονία αλλά ούτε κουβέντα για έξοδο από το πολεμοκάπηλο μπλοκ του Νάτο που τον έχει αποφασίσει ως νονός..Διεθνές  βραβείο υποκρισίας.. 



Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πλησιάζει προς το τέλος της και ότι αυτό θα είναι επιτυχημένο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εκτίμησε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον «θέμα ημερών».

«Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μόνο ζήτημα ημερών. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον ομόλογό μου, θα ενημερωθεί και το κοινό», δήλωσε, σχολιάζοντας τη χτεσινή τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι έχει έρθει η ώρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αργά βράδυ Δευτέρας, εξήγησε ως «αναστοχασμό» τους «δισταγμούς» της ηγεσίας των Σκοπίων, καλώντας την να συνεχίσει για να κλείσει ένας συμβιβασμός.

Την ίδια στιγμή που είναι σαφές απ' όλες τις πλευρές ότι η πρεμούρα για συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων πηγάζει από τη βιασύνη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για ένταξη του γειτονικού κράτους στις γραμμές τους, ο ΥΠΕΞ επέμεινε ότι στην υπόθεση «δεν ανακατεύτηκε ο ξένος παράγοντας», αλλά η ελληνική κυβέρνηση πήρε όλες τις πρωτοβουλίες «για να λυθεί το ζήτημα», αποτυπώνοντας βέβαια και την προσπάθεια της κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης και των σχεδιασμών της να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι θα βρεθεί λύση - εκτός απροόπτου - με χρονοδιάγραμμα, αν κλείσει η συμφωνία: Κύρωση στη σκοπιανή βουλή σε λίγες βδομάδες και δυο μήνες μετά, περί Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, δημοψήφισμα για το θέμα στα Σκόπια. Κατόπιν θα εισαχθεί για ψήφιση και στην ελληνική Βουλή.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξής του αφιερώθηκε στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη ΝΔ, με τον ΥΠΕΞ να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί «ακραίες» θέσεις στο θέμα και ουσιαστικά δεν «βάζει πλάτη» στο κυβερνητικό παζάρι.

Με υπονοούμενα και επικαλούμενος το διπλωματικό αρχείο του υπουργείου, αλλά και στοιχεία από τον ΟΗΕ, ουσιαστικά προειδοποίησε τη ΝΔ να μην τον «προκαλεί» γιατί θα προβεί σε αποκαλύψεις. Σε μια προσπάθεια να της ασκήσει πίεση, στο πλαίσιο της ονοματολογίας, έδωσε ένα τέτοιο «δείγμα», λέγοντας ότι «προηγούμενες κυβερνήσεις» της ΝΔ παζάρευαν «χειρότερες συμφωνίες», όπως γύρω από το όνομα «Μακεδονία - Σκόπια». Καταλόγισε αδράνεια στη ΝΔ, η οποία όπως είπε διόγκωσε το πρόβλημα.

Αντιθετικά προς τη στάση της ΝΔ, σχολιάζοντας ο Ν. Κοτζιάς τοποθετήσεις παραγόντων όπως η Φ. Γεννηματά, είπε ότι η συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα είναι τέτοια που ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα μπορούν να ψηφίσουν. Εκφράστηκε μάλιστα με πολύ θετικά λόγια για τους Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη, που «σπρώχνουν» προς διευθέτηση.

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αγωνιά να βρεθεί πάση θυσία μια λύση για το Σκοπιανό που θα εξυπηρετεί διεθνείς σκοπιμότητες, όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση κ.ά.

Στο μεταξύ, στο φόντο της αποπροσανατολιστικής από την ουσία ονοματολογίας, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία», για σήμερα Τετάρτη, σε 13 πόλεις της Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στη λεγόμενη «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» και έχει τη στήριξη διάφορων εθνικιστικών και αντιδραστικών ομάδων, μητροπολιτών και τοπικών ιεραρχών, στελεχών της Τοπικής Διοίκησης κ.ά.

Για άλλη μια φορά, τα συλλαλητήρια προβάλλουν ως κυρίαρχο το ζήτημα της ονομασίας, προβάλλουν το αλυτρωτικό σύνθημα «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα», ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, την οποία άλλωστε δεν αμφισβητούν.

Εκ μέρους των διοργανωτών, προχτές δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη από την πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, τον λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου κ.ά., από την οποία δεν έλειψαν αντικομμουνιστικές αναφορές σε σχέση με το Μακεδονικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: