Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΓΚΕΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ;


ΓΚΕΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ;




Πλάτη στις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, όχι μόνο τις υπερασπίστηκε στη γνωστή λογική του «μικρότερου κακού», εστιάζοντας στις ακόμα χειρότερες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της 


Συνόδου απ' το μπλοκ του Βίσεγκραντ, αλλά και «πανηγύρισε» ότι υπήρξαν και κέρδη.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για διχασμό της ΕΕ και αντιπαράθεση της «ακραίας συντηρητικής αντιμεταναστευτικής αντίληψης» με «μια πιο δημοκρατική, πιο ουμανιστική προσέγγιση», κρύβοντας βέβαια ότι οι επικίνδυνες αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επαναπροώθησης μεταναστών από κλειστά κέντρα στην Αφρική, όταν στην πραγματικότητα τέτοια θα διαμορφωθούν και στην Αφρική και στην Ευρώπη ακόμα και σε πλωτές εξέδρες.

Υπερασπίστηκε τις αποφάσεις, όπως για την ενίσχυση της συμφωνίας με την Τουρκία, που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες στην Ελλάδα, για την επέκταση των κέντρων υποδοχής, για την απόφαση για επιτάχυνση της πολιτικής επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, όπως και για τη συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία - μελλοντικά και με άλλες χώρες όπως είπε - για την ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών έναντι άμεσης επιτάχυνσης επανενώσεων οικογενειών μεταναστών στη Γερμανία.

 Σε αντάλλαγμα, όπως είπε, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου, τη λήψη έκτακτων πρωτοβουλιών για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρχει νέα κρίση και πρωτοβουλίες για άμεση οικονομική στήριξη των ελληνικών νησιών που έχουν επιβαρυνθεί, προαναγγέλλοντας την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στα άλλα θέματα της Συνόδου, κόμπασε για τα εύσημα της ΕΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών και επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι ευρωατλαντικής κοπής, δήλωσε ότι «η ΕΕ ανακτά το ρόλο της στα Βαλκάνια και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη της ΕΕ στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε ακόμη πως κατόπιν της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «16+1» της Κίνας, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα, καθώς συμμετείχαν τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παίζοντας καθοριστικό ρόλο ως πύλη εισόδου επενδύσεων απ' την Κίνα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: