Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΑΦΤΑΣΤΗ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ..



 Ανοικτό άφησε στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η Τουρκία την αγορά των S400 αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.. (βλέπε αγωγοί, Κύπρος κοιτάσματα και φυσικά Αιγαίο.. Εμείς όμως αμετακίνητα σταβλισμένοι στη στάνη του ανήκομεν εις την Δύσιν.. )



Καθώς η Τουρκία βαδίζει προς τις διπλές κάλπες (προεδρικές και βουλευτικές στις 24 Ιούνη), η ντόπια πλουτοκρατία αναζητά τους καλύτερους υπερασπιστές των συμφερόντων της, ώστε να αναμετρηθούν και να παζαρέψουν επάξια με συμμάχους και αντιπάλους, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δυναμώνουν σε όλη την περιφέρεια.

Ενδεικτικές είναι οι συζητήσεις για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, στον απόηχο και της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στην Ουάσιγκτον.

 «Φωτίζοντας» το αλισβερίσι που περιπλέκεται ανάμεσα στους δύο «εταίρους» (εντός ΝΑΤΟ) κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επανεξετάσει την τουρκική αγορά ρωσικών «S-400» (που έχει ενοχλήσει έντονα την Ουάσιγκτον και γενικά τη Δύση).

Την ίδια στιγμή, σε άλλες του δηλώσεις ισχυρίστηκε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, κάποια ακύρωση σχετικά με την πώληση και την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων "F-35"». Ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες, η Τουρκία θα εξετάσει για εναλλακτικές (αγορές αεροσκαφών) από άλλες χώρες και θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να κατασκευάσει τα δικά της αν "σπάσει" η συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Πάντως, να σημειωθεί ότι οι «Χουριέτ» και «Σαμπάχ» μετέδωσαν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία (των «F-35») έχει εξαγγείλει «επίσημη» εκδήλωση για την παράδοση των «F-35» στην «Τουρκική Δημοκρατία» στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, στις 21 Ιούνη.

 Ωστόσο χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς «F-35».

Το σφοδρό παζάρι μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον αναδεικνύουν και οι δηλώσεις Τσαβούσογλου σχετικά με τη Συρία, καθώς ισχυρίστηκε - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την Αττάλεια - πως η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα πάρει πίσω τα όπλα που έχει δώσει σε κουρδικές οργανώσεις της Συρίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «οδικού χάρτη» για το Μανμπίτζ που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πομπέο.

Πάντως, ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτούν οι αμερικανο-τουρκικές τριβές είναι και η νέα παρότρυνση Ερντογάν προς τους Τούρκους που έχουν αποταμιεύσεις σε δολάρια ή ευρώ να τα μετατρέψουν άμεσα σε τουρκικές λίρες, στο πλαίσιο και της ανάγκης να «δοθεί απάντηση» στη - σχεδιασμένη κατά τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας - «επίθεση» και συκοφάντηση που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Με αυξημένα ποσοστά ο Ερντογάν
 
Τρεις βδομάδες απομένουν μέχρι τις πρόωρες, βουλευτικές και προεδρικές, εκλογές που προκηρύχτηκαν στην Τουρκία για τις 24 Ιούνη και η προεκλογική αντιπαράθεση δυναμώνει, με τη συμμαχία (του ισλαμοσυντηρητικού) ΑΚΡ - (και του εθνικιστικού) ΜΗΡ να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση που διενέργησε το ORC για το χρονικό διάστημα 28/5 - 1/6, δίνει στον Ρ. Τ. Ερντογάν (σημερινό Πρόεδρο της χώρας, ηγέτη του ΑΚΡ και υποψήφιο ξανά με τη στήριξη ΑΚΡ - ΜΗΡ) 53,4%. Στον Μουχαρέμ Ιντζέ (υποψήφιο με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού) CHP 23,8%. Στην Μεράλ Αξενέρ (υποψήφια του νεοσύστατου φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος», ΙΥΙ) 11,5%. Τέλος, στον υποψήφιο πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,7%.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί (από το «Konsensus»), έδινε αντίστοιχα σε Ερντογάν, Ιντζέ, Αξενέρ και Ντεμιρτάς 47,9%, 26,8%, 14,8% και 9,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: