Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

 Δώδεκα ήταν οι προτάσεις δυσπιστίας τα τελευταία 31 χρόνια καμιά όμως δεν υπερψηφίστηκε



12 προτάσεις μομφής και δυσπιστίας κατά κυβερνήσεων ή υπουργών που κατατέθηκαν στην ελληνική Βουλή τα τελευταία 31 χρόνια, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με το Σκόπια στο ζήτημα του ονόματος της γείτονος χώρας. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας όπου το «Μακεδονικό» αποτελεί αφορμή για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσης. Η πρώτη ήταν το 1993 κατά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία και καταψηφίστηκε. Αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.   

Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από κάποιο μέλος της με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί το κορυφαίο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκ των προτάσεων μέχρι στιγμής δεν κατέληξε σε απώλεια εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, ορισμένες ωστόσο δρομολόγησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.  

Επιστρέφοντας στο σήμερα, στην πρόταση που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αναγράφεται: «Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: