Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΔΓΜ



 Ο Σύριζας ως ο Σάντσο της Γερμανίας είναι υπέρμαχος και της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της Ευρώπης παρά την πεισματική άρνηση της Ολλανδίας και της Γαλλίας..




Διαφωνίες, αντιθέσεις και παζάρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ εκδηλώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, σε αντανάκλαση των οξυμένων αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για το ζήτημα της διεύρυνσής της, αλλά και συνολικά για το μέλλον της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Το ΣΓΥ ασχολήθηκε με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στην ατζέντα της οποίας υπάρχουν ακόμα θέματα όπως το Μεταναστευτικό, το Brexit κ.ά.

Ενστάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία έθεσαν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, παραπέμποντάς την το 2019 «υπό προϋποθέσεις», επικαλούμενες «την καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ».

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε η Γερμανία, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ να σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το "πράσινο φως". Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και τη Γαλλία να μας ακολουθήσουν».

Ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γ. Χαν, τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία, αναφέροντας ότι ειδικά η πρώτη πρέπει να «ανταμειφθεί» για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα, καθώς αυτό θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής», και ότι πρέπει να δοθεί συνολικά ένα «θετικό σήμα» για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά τις ενστάσεις, που εκφράζουν και συνολικότερες αντιθέσεις, η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων έχει ουσιαστικά επικυρωθεί και από την πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Επιτάχυνση ελέω ανταγωνισμών...
 
Εξάλλου, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας το ευρωατλαντικό «μεδούλι» της συμφωνίας, όσο και ότι η επιτάχυνση των σχετικών διευθετήσεων στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση στην περιοχή αφορά την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημείωσε: «Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούργιων προβλημάτων».

Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορεί να ξεκινήσει το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (...) Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση... Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης (...) Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δύο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, έσπευσε να αποστείλει επιστολή στους ομολόγους του της ΕΕ, ζητώντας τους να ξεκινήσουν άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα του πάνω σε σαφές χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική ευκαιρία» να ξεπεραστούν οι διαφορές με την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στην εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των 2 μερών.

Αναφέρεται στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπως και στις επιστολές της ελληνικής πλευράς σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας της ένταξης της ΠΓΔΜ στους δύο οργανισμούς.
Χαρακτηρίζει την υποστήριξη της ΕΕ «τεράστιας σημασίας» για την υλοποίηση της συμφωνίας και ζητά την υποστήριξη των ομολόγων του για λήψη απόφασης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: