Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ


2--153
Μικρή άνοδος των βάσεων στις νομικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και μεγάλη πτώση στις πολυτεχνειακές και υγειονομικές σχολές.. 



Το πρώτο βήμα για τη λύση στον γρίφο της πορείας των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε χθες με την ανακοίνωση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων.


Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν –με βάση τον αριθμό προσέλευσης στα κοινά μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, ανά τύπο λυκείου– 83.658 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια και 12.386 υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Οι θέσεις που θα διατεθούν στους υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι 74.692 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού.

Από τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης φετινών και περυσινών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα –και δη τα κρίσιμα ανά επιστημονικό πεδίο–, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ισχυρή θα είναι η πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και ελαφρά άνοδος στα οικονομικά τμήματα.

 Βεβαίως, υπάρχουν κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων. Ενδεικτικά, καθοριστικές είναι οι επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς φέτος υπάρχει ένα νέο πανεπιστήμιο, το Δυτικής Αττικής, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ μπορεί να φοβίσει τους υποψηφίους να δηλώσουν ΤΕΙ της περιφέρειας.

Επίσης, δεν είναι γνωστοί οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων που έκανε χθες για την «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, ανά βαθμολογικό πεδίο προκύπτουν τα ακόλουθα:

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στις σχολές του πεδίου έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά και στα Λατινικά και χειρότερα στην Ιστορία. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων των εισακτέων μας, οδηγεί στο συμπέρασμα της μικρής ανόδου των βάσεων στις σχολές του πεδίου.

 • 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Χημεία ήταν ίδιες με πέρυσι. Μεγάλη μείωση των αριστούχων υπάρχει στη Φυσική και στην Εκθεση. Αναμένουμε, λοιπόν, πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου πεδίου, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι η Φυσική αποτελεί και μάθημα βαρύτητας για το πεδίο.

• 3ο πεδίο (υγείας και ζωής): Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική συνδυάζονται με χαμηλότερες επιδόσεις στη Βιολογία και στη Νεοελληνική Γλώσσα, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των βάσεων αρκετά σημαντική.

• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Οι ίδιες επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά πολύ καλύτερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αναμένουμε να φέρουν αύξηση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, που ήταν πολύ χαμηλές.

 Από την Πέμπτη 5 Ιουλίου και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)   Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: