Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΑ

«Σκουπίζει» τους τελευταίους αντάρτες στη νότια Συρία ο Άσαντ - Ρωσικά αεροπλάνα στον αέρα μετά από μήνες - Media
 Σκουπίζει και τους τελευταίους μισθοφόρους της Δύσης ο Ασσαντ στη Νότια Συρία



Δύο νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες στη νότια Συρία, κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησε μια ΜΚΟ, (γι αυτό και είναι η πληροφόρηση επισφαλής)  ενώ η Δαμασκός αφήνει να πλανάται η απειλή επίθεσης ευρείας κλίμακας.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε την ευθύνη για τα φονικά πλήγματα στην επαρχία Ντεράα στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το βράδυ του Σαββάτου, η ίδια ΜΚΟ είχε κάνει λόγο για ρωσικά πλήγματα στον τομέα αυτόν για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο.

Η πίεση αυξάνεται για τους αντάρτες στη νότια Συρία. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των ανταρτών, οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υποστηρίξουν τους αντάρτες. Η γειτονική Ιορδανία καθιστά σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει υψηλή στρατηγική αξία. Γειτονεύει με την Ιορδανία, αλλά κυρίως με τα υψίπεδα του Γκολάν--μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Σε αυτήν εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2017 μια εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Μόσχα, η Ουάσινγκτον και το Αμάν.

Όμως από την Τρίτη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται άμεσα μια επιχείρηση. Έχουν αποσπάσει τμήματα της επαρχίας από τους αντάρτες, με την ανακατάληψη τεσσάρων κοινοτήτων στη Ντεράα.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν ρωσικά αεροσκάφη» εναντίον διαφόρων κοινοτήτων στην ανατολική Ντεράα, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σε δύο από τις κοινότητες αυτές, τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε δύο νοσοκομεία, τα οποία τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αντάρτες ανταπέδωσαν με πυρά πυροβολικού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Σουέιντα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αξιωματικός των ανταρτών ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον τους έχει προειδοποιήσει πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σε μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση (να εμπλακείτε σε μάχη) με βάση τα συμφέροντά σας, τα συμφέροντα του λαού σας και της οργάνωσής σας», αλλά «δεν μπορείτε να βασίσετε την απόφασή σας στην υπόθεση ή την ελπίδα για μια στρατιωτική επέμβαση από τη δική μας πλευρά», ανέφερε μήνυμα των ΗΠΑ που φέρεται να επιδόθηκε στους αντάρτες από την Ουάσινγκτον και στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον διοικητή αυτόν.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν τέτοιο μήνυμα.

Από την Τρίτη ως την Κυριακή, στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 25 άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο θέτουν σε κίνδυνο πάνω από 750.000 άμαχους.

Την περασμένη εβδομάδα πάνω από 17.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολλοί κινήθηκαν προς τα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο. Ωστόσο το Αμάν προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων. Ήδη η Ιορδανία φιλοξενεί 650.000 σύρους πρόσφυγες που έχουν απογράψει τα Ηνωμένα Έθνη· οι ιορδανικές αρχές λένε όμως ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων στη χώρα ανέρχεται στην πραγματικότητα σε περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: