Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΑΧΟΡΤΑΓΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 ΖΗΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ


Το Ισραήλ προωθεί «νομιμοποίηση»
     και της κατοχής του Γκολάν 
              από τις ΗΠΑ
Μην θεωρηθεί πως οι αιφνιδιασμοί Ντόναλντ Τραμπ στο Μεσανατολικό έχουν τελειώσει. 
 Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι  δεν κρύβουν πως ήδη βρίσκονται σε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, με την βοήθεια πιέσεων από το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ, για να επιτύχουν «την αναγνώριση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων» στα κατεχόμενα συριακά υψίπεδα του Γκολάν.
 
  Κι αυτό μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την διακυβέρνηση Τραμπ, παρά τις περί αντιθέτου αποφάσεις του ΟΗΕ.
  O Yisrael Katz, υπουργός Πληροφοριών (Αντικατασκοπίας) του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στο Reuters, στις 233 Μαΐου, είπε πως η εδώ και 51 χρόνια κατοχή από τη χώρα του των υψιπέδων του Γκολάν, «θα αναγνωρισθεί από τις ΗΠΑ, μέσα στους επόμενους  μήνες, ακολουθώντας τις αποφάσεις που ήδη έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για την Ιερουσαλήμ και την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν».
 
  «Γνωρίζουμε πως υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ιδέα αυτή από ευρύτατους κύκλους στις ΗΠΑ, τόσο στο Κογκρέσο, όσο και την εκτελεστική εξουσία», είπε ο Κατζ, για να προσθέσει: «Η αμερικανική αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ στο Γκολάν, είναι η καλύτερη απάντηση στις απόπειρες του Ιράν να εγκαταστήσει στρατιωτικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στη Συρία».
  Η άποψη του Ισραηλινού υπουργού, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύσθηκε από επίσημη αμερικανική πηγή. 
 
  Σε ερώτηση του Reuters σε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το θέμα, πήρε την απάντηση: «Με το Ισραήλ συναντιόμαστε σε ευρείας κλίμακας θέματα».
  Εκτός από τον Ισραηλινό υπουργό Πληροφοριών, ουδεμία άλλη ισραηλινή πηγή έχει εμφανισθεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Παρ΄όλη την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που προκάλεσε στην Ιερουσαλήμ η δήλωση Κατζ.
  Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, δήλωσε -με την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος: «Έχουμε παρουσιάσει την προοπτική αυτή στους Αμερικανούς, σε όλα τα επίπεδα. Συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός  Νετανιάου που ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία, την οποία δύσκολα θα βρούμε και πάλι».
 Στην ίδια ατμόσφαιρα ήταν και δήλωση ανώτερης διπλωματικής πηγής στην Ιερουσαλήμ, πάλι με την προϋπόθεση της ανωνυμίας: «Το ζήτημα τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για μας. βρίσκεται στο τραπέζι. Πρόκειται για μέγιστη ισραηλινή στρατηγική προτεραιότητα».
  Ο πρώτος Ισραηλινός επίσημος που είχε ρίξει την ιδέα, ήταν ο Zvi Hauser, όταν ήταν 17ος τη τάξει υπουργός και σύμβουλος του Νετανιάου στα 2009 ως 2013. Όπως δήλωσε στο Al-Monitor στις 26 Μαΐου, «υπάρχει από καιρό ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και χαίρομαι που ο κόσμος αρχίζει και του δίνει σημασία έστω και τώρα».
 
 Ο Zvi Hauser  που τώρα υπηρετεί ως ειδικός σύμβουλος στην Goldfarb Seligman & Co. του Τελ Αβίβ, υποστήριξε στην πρόσφατη συνέντευξή του: «Τα υψίπεδα του Γκολάν, αποτελούν το 1% του συριακού εδάφους. Τα ελέγχει το Ισραήλ εδώ και πλέον των 50 χρόνων. Και ο ισραηλινός νόμος έχει εφαρμοστεί εκεί από τον Δεκέμβριο του 1981- δηλαδή εδώ και 31 χρόνια.     Δεν υπάρχει καλύτερη λύση στον ορίζοντα για τα Γκολάν εκτός Ισραήλ. Εναλλακτικά θα περιέρχονταν στα χέρια του Ιράν ή του Ισλαμικού Χαλιφάτου και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό».
 
‎ ‎Tι ακριβώς συμβαίνει με τα Υψίπεδα του Γκολάν (Golan Heights)
 
Ισραηλινή σημαία πάνω σε κατεστραμμένο τανκ, (από την εποχή του πολέμου του 1967), σε δεσπόζουσα θέση, στα σύνορα με την Συρία, όπως διαμορφώθηκαν μετά την κατάληψη στο Γκολάν. (AFP Photo).
  Τα δυτικά δύο τρίτα των υψιπέδων καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Από τότε ελέγχουν την περιοχή, χωρίς ωστόσο η ισραηλινή «κυριαρχία» να έχει και την διεθνή αναγνώριση. 
  Το 2000 Ισραήλ και Συρία είχαν τις υψηλότερου επιπέδου συνομιλίες με θέμα το ενδεχόμενο επιστροφής των εδαφών στο πλαίσιο μεταξύ τους ειρηνευτικής συμφωνίας. Αλλά οι συνομιλίες στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία.
  Το επιχείρημα του Ισραήλ σήμερα, είναι πως τα υψίπεδα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της αμυντικής διάταξης της χώρας. 
  Από τους λόγους που περιλαμβάνονται στις ισραηλινές ελπίδες ότι θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα ισραηλινά «κυριαρχικά δικαιώματα στο Γκολάν», βασίζεται ότι στην περιοχή δεν βρίσκονται υπό κατάληψη και κάτοικοι, όπως συμβαίνει στην Δυτική ¨Οχθη ή στην Λωρίδα της Γάζας όπου κατοικούν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
 
  Πάντως, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έβαλε στο αρχείο στις 26 Μαΐου, πρόταση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ron DeSantis  για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν. Την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πολλοί βουλευτές, όσο και στελέχη του Λευκού Οίκου.
  Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Φλόριντα, είχε υποβάλει «μη δεσμευτική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής -της οποίας είναι μέλος-  υποστηρίζοντας ότι «αν και πρόκειται για συμβολική, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ζήτημα, σε συνδυασμό με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στη Συρία».
 
(Al-Monitor's Israel Pulse)
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: