Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



Ενα προσκύνημα στη χάρη και τη δύναμη του λαού μας ήταν η συναυλία του μεγάλου Ελληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Μια συναυλία γεμάτη παλμό, αγαπημένα τραγούδια, με τους ερμηνευτές να μας χαρίζουν σπουδαίες ερμηνείες και να γίνονται πολλές φορές μια απέραντη «χορωδία» με τον κόσμο που είχε κατακλύσει το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.


Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του '44.

Οπως ανέφερε και ο συνθέτης στο σημείωμά του, στο καλαίσθητο πρόγραμμα της συναυλίας, που διακινούνταν και έγινε ανάρπαστο στη συναυλία: «Είναι σημαντική για μένα αυτή η μέρα, που θα παρουσιάσω τα τραγούδια μου - αποσπάσματα από τα μουσικά μου έργα - για την τιμητική βραδιά του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή. Εκεί όπου πολλοί από τους συντρόφους αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους, στη νεότητά τους, για την απελευθέρωση της χώρας μας, αντιστεκόμενοι στη φασιστική μάστιγα που κύκλωσε την Ελλάδα...». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα όλοι οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν στη συναυλία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη μουσική πορεία του μεγάλου συνθέτη.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Η Ρίτα Αντωνοπούλου
Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών... Ανθρωποι που μεγάλωσαν με τα τραγούδια, αλλά και νέοι που τώρα γνωρίζουν το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ένωσαν τις φωνές τους και τραγούδησαν τραγούδια που είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Τραγούδια που συγκινούν, εμπνέουν και μετουσιώνουν τους πόθους και τα όνειρα του λαού μας και στο σήμερα.
Η συναυλία ξεκίνησε με τον συνθέτη να καλεί τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των 200 κομμουνιστών ηρώων, σημειώνοντας ότι ανάμεσά τους ήταν και ένας συγγενής του. Η απόλυτη σιωπή και στη συνέχεια ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, που διακοπτόταν από το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Πάνω στη σκηνή οι τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς, η Δάφνη Ζουρνατζή και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Συμμετείχε η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro», σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή. Ξεχωριστά να αναφέρουμε τους Γ. Νταλάρα και Λ. Χαλκιά, που τραγούδησαν με το ίδιο πάθος τραγούδια που είχαν σημαδέψει με τις ερμηνείες τους και στις πρώτες εκτελέσεις («Παραπονεμένα Λόγια», «Η Μάνα του Αλέξανδρου», «Η Φάμπρικα», «Εμείς» κ.ά.).

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
Ηταν τέτοια η λαχτάρα του κόσμου για τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, που ακόμα και προς το τέλος της συναυλίας και παρά το ψιλόβροχο, ο κόσμος παρέμενε εκεί, τραγουδώντας ακόμα πιο δυνατά, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα... Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τη βροχή να δυναμώνει και το τραγούδι «Εμείς»... «Εμείς είμαστε το αίμα / εμείς είμαστε η φωτιά / εμείς είμαστε οι εργάτες / χτίζουμε εμείς τη λευτεριά...», χαρίζοντας σε όσους παρευρέθηκαν μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές της συναυλίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας
 
Η συναυλία ξεκίνησε με το τραγούδι «Αχ Πλάτανέ μου» από τον κύκλο τραγουδιών «Εντεύθεν» (2015), σε στίχους του συνθέτη. Σειρά πήραν επιλογές τραγουδιών από το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969, στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα», και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο.

Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια «1940 (Πόσα χρόνια δίσεκτα)», «1944 (Ηταν ο τόπος μου βράχος και χώματα)», «Το λιονταρόπουλο», «1950 (Καφενείον: Η ΕΛΛΑΣ)», καθώς και το ανέκδοτο τραγούδι «Μια νύχτα στα Μεσόγεια», που αναφέρεται στα βασανιστήρια της Ασφάλειας, με τον συνθέτη να μας χαρίζει μια μαγική στιγμή, με τον ίδιο να παίζει πιάνο και να ερμηνεύει.
Ο Γιώργος Νταλάρας
Ο Γιώργος Νταλάρας
Ακούστηκαν ακόμα επιλογές τραγουδιών από τη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» (1976), σε στίχους του συνθέτη, του Γιώργου Χρονά και του Γιώργου Σκούρτη, και πιο συγκεκριμένα «Οι οχθροί» και «Οχι δεν πρέπει». Από το μουσικό έργο «Ηλιος ο πρώτος» (1969) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τα τραγούδια «Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι» και «Τα παιδιά...». «Τα παιδιά ξεχύνονται στους κάμπους, οι φωνές τους δεν είναι πια κουρέλια. Εντιμο αίμα που ζητάει εκδίκηση». Και από το συμφωνικό έργο «Πέντε Στάσιμα», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, το τραγούδι «Ποιος άκουσε καταμεσήμερα».Από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» (1972), σε στίχους Μιχάλη Κατσαρού, το τραγούδι «Την εικόνα σου (Χρώματα κι αρώματα)». Από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (1979), σε στίχους Σαπιέντια και του συνθέτη, του Πάνου Θεοδωρίδη και του Μάνου Ελευθερίου, τα τραγούδια «Ολοι θα συναντηθούμε», «Η Μάνα του Αλέξανδρου», «Τη ζωή μου μη διαβάζεις» και «Παραπονεμένα Λόγια».
Ακόμα, από τον κύκλο τραγουδιών «Εργάτες» (1976), σε στίχους του συνθέτη, το τραγούδι «Εμείς». Από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια» (1972) τα «Μαλαματένια Λόγια», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, και από τη «Θητεία» (1974), σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Τα λόγια και τα χρόνια». Από τον κύκλο τραγουδιών «Μετανάστες» (1974) τα αγαπημένα τραγούδια «Η Φάμπρικα» και «Μιλώ για τα παιδιά μου», σε στίχους Γ. Σκούρτη.
Πηγή Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: