Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΑΡΡΙΛΕΣ..

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΑΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ..


Είχε αποπειραθεί επανειλημμένα
     να δολοφονήσει τον Κάστρο
 
Ο Luis Posada Carriles, από τους περιβόητους και πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, αλλά ξεχασμένος από όλους σχεδόν, απεβίωσε σε ηλικία 90 χρόνων, ενώ ζούσε εδώ και χρόνια ελεύθερος στο Μαϊάμι. Ήταν από τους πρωτεργάτες της αποτυχημένης επιχείρησης στον «Κόλπο των Χοίρων».
 
 
  Όπως έγραψε η εφημερίδα «Miami Herald», «ο Posada Carriles έσβησε ενώ κοιμόταν σε νοσοκομείο της Φλόριντα, στις 23 Μαΐου, έπειτα από μακρύ αγώνα εναντίον καρκίνου». 
  Ο Posada Carriles (γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1928), φανατικός αντι-Κάστρο, Κουβανός εξόριστος και από καιρό πράκτορας της CIA, ήταν καταζητούμενος (και μηδέποτε εκδοθείς), από τις Αρχές της Κούβας και της Βενεζουέλας για τον σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης σε κουβανικό εμπορικό αεροσκάφος το 1976. Τότε είχαν σκοτωθεί 73 αθώοι άνθρωποι, οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση 455 της Cubana Airlines.
  Τον καταζητούσαν επίσης επειδή είχε ενορχηστρώσει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία στην Κούβα και για επανειλημμένες απόπειρες να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο.
  Η αστυνομία των Barbados τον είχε συλλάβει και, παρόλο που είχε απαλλαγεί από στρατοδικείο, είχε φυλακισθεί με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, για να αποφυλακισθεί με αμερικανική παρέμβαση το 1985 και να πάει στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου με το όνομα Ramon Medina είχε εργασθεί υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Όλβερ Νορθ και τις οδηγίες της διακυβέρνησης Ρήγκαν, στον παράνομο εξοπλισμό του στρατού των τρομοκρατών Κόντρας στη Νικαράγουα.
 Ο Posada Carriles και ο Κάστρο ήταν γνωστοί από τα χρόνια που σπούδαζαν –προεπαναστατικά- στο Πανεπιστήμιο της Αβάνα και οι δύο είχαν εκφράσει την απέχθειά τους -τότε- για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον δικτάτορα Fulgencio Batista.
 
 
  Ωστόσο, μετά την επανάσταση του Κάστρο και την ανατροπή του Μπατίστα, ο Καρίλες είχε φυλακισθεί για ένα μικρό διάστημα, πριν διαφύγει αρχικά στην Αργεντινή και κατόπιν στις ΗΠΑ.
  Όταν η διακυβέρνηση Τζον Κένεντι αποφάσισε να εξαπολύσει τις συγκαλυμμένες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Κάστρο στην Κούβα, ο Carriles ήταν ένας από τους νέους Κουβανούς εξόριστους που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA, που είχαν συμμετάσχει στην αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στον «Κόλπο των Χοίρων», το 1961.
 
 
  Κατόπιν, είχε εκπαιδευθεί στη χρήση εκρηκτικών για σαμποτάζ στο στρατόπεδο Ft. Benning στη Γεωργία και στις δράσεις του περιλαμβάνονται επίθεση εναντίον των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών, αποτυχημένη απόπειρα με ρουκέτα εναντίον του Τσε Γκεβάρα.
  Η CIA είχε δημιουργήσει ειδικά μυστικά εκπαιδευτικά κέντρα στη Νότια Φλόριντα, όπου τη δεκαετία του 1970 εκπαίδευε αντικομμουνιστές. Έτσι η περιοχή είχε μετονομασθεί σε απόρρητα έγγραφα του FBI σε «πρωτεύουσα τρομοκρατών».
Έχει κατηγορηθεί επίσης για περισσότερες από 40 βομβιστικές επιθέσεις στην Ονδούρα, τη δεκαετία του 1990.
  Το 2000 βρισκόταν πίσω από την οργανωμένη απόπειρα –που είχε όμως αποκαλυφθεί και αποτραπεί από τις κουβανικές μυστικές υπηρεσίες- για βομβιστική επίθεση εναντίον του Πανεπιστημίου στον Παναμά, κατά την εκεί επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο. Είχε τότε συλληφθεί και φυλακισθεί. Αλλά ο πρόεδρος του Παναμά τού είχε δώσει χάρη έπειτα από παρέμβαση του προέδρου George W. Bush.
  Το 2005 ο Καρίλες είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, όπου του είχε γίνει υποδοχή ήρωα από τους Κουβανούς εξόριστους στο Μαϊάμι και είχε κατορθώσει να πάρει και πάλι νόμιμα έγγραφα εγκατάστασης, παρόλο που έγγραφο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης τον χαρακτήριζε «χωρίς προηγούμενο εγκληματία και εμπνευστή τρομοκρατικών επιθέσεων». 
Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενέκρινε την αίτησή του για νομιμοποίηση της παρουσίας του στις ΗΠΑ.
  Ο Καρίλες αργότερα επανειλημμένα είχε κομπάσει πως «η CIA μας δίδαξε τα πάντα… Μας έδειξαν πώς να χρησιμοποιούμε εκρηκτικά, πώς να σκοτώνουμε, πώς να βάζουμε βόμβες και να κάνουμε σαμποτάζ».
 
 (US news at Digital Journal)
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: