Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΒΟΡΕΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η ανατολή νέας εποχής
               για την Κορέα
 
 
 
Τις πρώτες ώρες της Παρασκευή, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ήταν ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που περνούσε μετά από 65 χρόνια,  την διαχωριστική γραμμή και επισκεπτόταν τη Νότιο για να υπογράψει με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in, σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα διακήρυξη για τον τερματισμό των εχθρικών σχέσεων.
 
 
  Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης Μουν, υποσχέθηκε πως θα επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ μέσα στον χρόνο.
   Σε επακόλουθο της ιστορικής σύσκεψης των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας και την διακήρυξη για «Αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», αναμένεται πλέον η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειο-κορεάτη ηγέτη Κιμ Γιουνγκ-ούν, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.
 
 Μετά τις αμερικανικές πιέσεις  στους συμμάχους της Ουάσινγκτον για την επιβολή ασφυκτικών αντιποίνων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ για το πυραυλικό της πυρηνικό πρόγραμμα έρχονται νέες ηπιότερες αμερικανικές δηλώσεις:
 
 
 Το «τρελόσκυλο» όπως αποκαλούσαν τον Μάτις πριν ακόμη ορισθεί ως υπουργός Άμυνας…
  «Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Κορεατική Χερσόνησο, θα εξετασθεί με τους συμμάχους μας, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα το απαιτούσε ως προϋπόθεση για την ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Mariusz Blaszczak στο Πεντάγωνο. 
 
  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η δήλωση Μάτις: «Λοιπόν, αυτό θα αποτελέσει μέρος του ζητήματος που θα πρέπει να εξετασθεί σε διαβουλεύσεις με όλους τους συμμάχους μας πρώτα και φυσικά με την Βόρεια Κορέα».
  Η δήλωση των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο, ήρθε καθώς ολοκληρωνόταν στα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, νωρίτερα την Παρασκευή, με την υπογραφή συμφωνίας – «διακήρυξης ειρήνης της Πανμουνγιόμ».
 
  Το επίσημο έγγραφο που υπέγραψαν οι δύο Κορεάτες ηγέτες υποχρεώνει τις χώρες τους  να καταστήσουν την Κορεατική Χερσόνησο «ελεύθερη από πυρηνικά και βαλλιστικούς πυραύλους και να αρχίσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του εμπολέμου που ισχύει μετά τη συνθήκη κατάπαυσης του πυρός που αποτέλεσε τον τερματισμό του πολυαίμακτου Πολέμου στην Κορέα, το 1953.
  Ωστόσο το κείμενο της διακήρυξης των δύο ηγετών επικρίθηκε από ορισμένα δυτικά ΜΜΕ, «επειδή δεν περιγράφει τον οδικό χάρτη» για την επόμενη ημέρα.
«Δεν θα υπάρξει άλλος πόλεμος στην Κορεατική χερσόνησο και νέα εποχή ειρήνης αρχίζει», αναφέρει η ιστορική συμφωνίας των δύο ηγετών.
 
«Ενώπιον του λαού των 80 εκατομμυρίων της Κορεατικής Χερσονήσου και ολόκληρου του κόσμου διακηρύσσουμε πως δεν θα υπάρξει άλλος πόλεμος (στην Κορεατική Χερσόνησο) και νέα εποχή ειρήνης ξεκινά».
  Παρ΄όλο όμως που οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως κοινός τους στόχος  είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, δεν περιέγραψαν το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί τούτο.
  Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα, προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπυρηνικοποίηση» για να υποστηρίξει πως θα αφοπλισθεί μόνο όταν οι ΗΠΑ απομακρύνουν τους 28.500 στρατιώτες τους από τη Νότια Κορέα.
 
  Οι Κιμ και Μουν πάντως, συμφώνησαν «να σταματήσουν κάθε εχθρική ενέργεια σε ξηρά, θάλασσα και αέρα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική ένταση και σύγκρουση. 
 
Επίσης, από την 1η Μαΐου «κάθε μεγαφωνική προπαγάνδα που χρησιμοποιείται για να κατηγορεί η μία χώρα την άλλη, θα σταματήσει καθώς και οι προκηρύξεις που πετούν η μία στην άλλη στην μεθοριακή τους γραμμή».
 
  Στο πλαίσιο δημιουργίας «ζώνης ειρήνης», εντάσσεται και η εγγύηση ελευθερίας για τους ψαράδες και από τις δύο χώρες.
  Συμφωνήθηκε ακόμη να αρχίσουν στρατιωτικές συνομιλίες τον επόμενο μήνα, για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση μεταξύ τους.
Οι δύο κορεάτες ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι θα προωθήσουν την πραγματοποίηση κοινών συνομιλιών με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως την Κίνα για τον επίσημο τερματισμό του εμπολέμου από την πολεμική σύγκρουση 1950-53.
 
  Στις συνομιλίες αναμένεται να πάρουν μέρος τρία μέρη –με τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον. Ή τέσσερα και με το Πεκίνο.
  Ως τώρα, είναι δεδομένη «η ευλογία» του προέδρου Τραμπ στα δύο κορεατικά κράτη να εξετάσουν το ζήτημα του τερματισμού του εμπολέμου.
 
  Οι δύο Κορεάτες ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ανοίξουν μόνιμο γραφείο επικοινωνίας στην βορειο-κορεατική πόλη Κεσάν, και να επαναλάβουν τις επισκέψεις συγγενών –που έχουν χωρισθεί με την διαμόρφωση των μεταπολεμικών συνόρων. 
  Οι επισκέψεις αναμένεται να αεπαναληφθούν  γύρω στις 15 Αυγούστου, οπότε σε Βορρά και Νότο εορτάζεται η απελευθέρωση της Κορέας από την ιαπωνική αποικιοκρατία με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Συμφώνησαν επίσης να γίνουν πιο συχνές οι αθλητικές και καλλιτεχνικές ανταλλαγές που ξεκίνησαν με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Pyeong Chang του Νότου.
 
 Διεθνείς αντιδράσεις
 
  Η Ρωσία ανακοίνωσε την προθυμία της να προωθήσει την συνεργασία ανάμεσα στις δύο κορεατικές χώρες στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.
  Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντηση κορυφής στην Πανμουνγιόμ, και εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα λάβουν «σθεναρά μέτρα για την υλοποίηση των υποσχέσεών τους».
 
  Στις διεθνείς χρηματαγορές, ήταν φανερός ο ευνοϊκός αντίκτυπος από την διάσκεψη κορυφής των δύο Κορεατών ηγετών. Στο χρηματιστήριο της Σεούλ σημειώθηκε άνοδος  μεγαλύτερη του 1% -κάτι που είχε να φανεί εδώ κι ένα μήνα- ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei επίσης σημείωσε άνοδο.
  Η Kim Young-hee, βορειο-κορεάτισα φυγάς με σημαντική θέση στην Κορεατική Τράπεζα Ανάπτυξης στη Σεούλ, δήλωσε πως «δεν θα πρέπει αν αναμένουμε αποτελέσματα ανοιγοκλείνοντας τα μάτια». Για να προσθέσει πως ο Κιμ έχει πετάξει τη μπάλα στη μεριά των Αμερικανών επιθυμώντας να λάβει αμερικάνικες  εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του σε αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του».
  O τίτλος New York Times επιφυλακτικός: «Γιατί όσα καυχήθηκε ο Τραμπ για τη διάσκεψη στην Κορέα είναι πρόωρα».
  Πάντως, όπως έγραψε κι ο Κιμ Γιονγκ-ουν στο βιβλίο επισκεπτών στον Οίκο της Ειρήνης, πριν αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες, «Νέα Ιστορία ξεκινά τώρα. Εποχή ειρήνης, από την αρχή».
ΣΤΥΞ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: