Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΝΕΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωβουλη
 ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΝΕΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ


Με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και τη σύσταση ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων μεγάλου μεγέθους, η έκθεση σχετικά με «την εφαρμογή των μέσων της ΚΑΠ για νέους αγρότες στην ΕΕ», που συζητήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά από χτυπήματα τόσο για τους νέους όσο και τους παλιότερους αγρότες στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού της ΚΑΠ για μετά το 2020.


Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν οι νέοι αγρότες - την ώρα που ήδη πλήττονται από τη βαριά φορολογία και άλλα αντιλαϊκά μέτρα - να φορτωθούν με νέα δάνεια, την ώρα που οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται. Ως μέτρο δε ενθάρρυνσης της μεταβίβασης των εκμεταλλεύσεων από τους μεγαλύτερους στους νέους αγρότες αναφέρεται και η απαράδεκτη πρόταση για απαγόρευση της ταυτόχρονης καταβολής κρατικής σύνταξης και επιδότησης που συνεπάγεται εξόντωση πολλών αγροτών που συμπληρώνουν με την επιδότηση τις συντάξεις - ψίχουλα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα παρακάτω:

«Στο όνομα της ηλικιακής ανανέωσης και της στήριξης των νέων αγροτών επιταχύνεται το ξεκλήρισμά τους, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Χαριστική βολή θα είναι κι η πρόταση απαγόρευσης στους αγρότες να παίρνουν ταυτόχρονα με την πενιχρή σύνταξή τους κι επιδότηση. Προκλητικά πλέον προσφέρονται «ευκαιρίες» για την ενεργοποίηση ασφάλισης σε περίπτωση παγετού, ξηρασίας και πλημμύρας». Δηλαδή «ευκαιρία» η αποζημίωση κι όχι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του πληγέντα μικρού και μεσαίου αγρότη.

 Νέο χτύπημα αποτελεί και η πρόταση, ένα μέρος των επιδοτήσεων να μετατρέπεται σε σεμινάρια επιχειρηματικότητας, τα οποία θα είναι μάλιστα όρος και προϋπόθεση για την όποια επιδότηση που θα καταβάλλεται πλέον μόνο αν συνοδεύεται από επιχειρηματικό σχέδιο. Η κατεύθυνση της ΚΑΠ είναι σαφής: ευελιξία ανάλογα με τις ορέξεις της αγοράς, «ομάδες παραγωγών» και συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγους.

 Μόνη διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες: η αγωνιστική  δράση ενάντια σε ΚΑΠ, κυβέρνηση ΕΕ, με κοινωνική συμμαχία ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει με αιτήματα με βάση τις δικές τους ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: