Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Εξακολουθούν όμως να μας λένε ότι 
    η σοβιετική ήταν μεγαλύτερη 
 καταστροφή για την ανθρωπότητα


 Το κάλυμμα του κατεστραμμένου Τσερνόμπιλ θα αντέξει 100 χρόνια. Και μετά;
  Η ραδιενέργεια που διασκορπίστηκε στο περιβάλλον από την τήξη των πυρήνων τριών αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Fukushima-Daiichi (στις 11 Μαρτίου 2011), έχει ξεπεράσει εκείνη που είχε εκλυθεί στις 26 Απριλίου 1986, οπότε σημειώθηκε η καταστροφή του σοβιετικού πυρηνικού εργοστάσιου στο Τσερνόμπιλ. 
  Έτσι θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να αποκαλούν στην καταστροφή στην Φουκουσίμα «δεύτερη σε μέγεθος χειρότερη πυρηνική καταστροφή», όπως μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, από όσους θυμήθηκαν τα 32 χρόνια από την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ. 
«Η συνολική ατμοσφαιρική διαρροή από την καταστροφή στην Φουκουσίμα υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη κατά 5,6 ή και ακόμη 8,1 φορές μεγαλύτερη από του Τσερνόμπιλ», σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί το 2013 στην ετήσια αναφορά προς την Παγκόσμια Πυρηνική Βιομηχανία, από τον καθηγητή Komei Hosokawa, συντάκτη της έκθεσης.


  Όπως είχε κι ο ίδιος δηλώσει σε εκπομπή του Channel 4 News του Λονδίνου, «σχεδόν καθημερινά νέα πράγματα συμβαίνουν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ελέγχου της κατάστασης, ούτε για τους επόμενους μήνες ή χρόνια».
  Δύο χρόνια αφού ξεκίνησε η καταστροφή στην Φουκουσίμα, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία γίνεται ολοένα και πλέον ορατή. Η παγκόσμια πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 7% στα 2012 που ήρθε να προστεθεί στο 4% του 2011. Η World Nuclear Industry Status Report 2013 (WNISR) με γράφημα περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στις τάσεις των προγραμμάτων της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας:
   Η Ηλεκτρική Εταιρία «Tokyo Electric Power Co.» είχε υπολογίσει πως περί τα 900 peta-becquerels είχαν εκλυθεί από την Φουκουσίμα.
Η ενημέρωση που είχε γίνει από τις μετρήσεις στην Φουκουσίμα το 2016 από την TORCH Report, είχε υπολογίσει την έκλυση από το Τσερνόμπιλ σε 110 peta-becquerels. (Το Becquerel μετρά την έκλυση ατομικής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο. Το “peta-becquerel” είναι τρισεκατομμύρια Becquerels) .
  Θυμίζουμε πως ο αντιδραστήρας Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, είχε υποστεί απανωτές εκρήξεις και έκαιγε επί 40 ημέρες στέλνοντας σύννεφα ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα τα οποία μόλυναν το Βόρειο Ημισφαίριο προκαλώντας μόλυνση με cesium-137, ακόμη και στο γάλα της Μινεσότα των ΗΠΑ.
  Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέο δυστύχημα των διαστάσεων του Τσερνόμπιλ, είχε προβλέψει ο James Asselstine της Αμερικάνικης Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission -NRC), ο οποίος είχε καταθέσεις το Κογκρέσο το 1986: «Θα μπορούσαμε να δούμε κι άλλο ένα ατύχημα «λιώσιμο –κατάρρευση» αντιδραστήρα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια με επακόλουθο και άλλη διαρροή επικίνδυνης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ»…

  Το ατύχημα στη Φουκουσίμα, συνέβη μετά 25 χρόνια.
 

Η μόλυνση από ραδιενέργεια του εδάφους, των φυτών και των νερών μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, ήταν τόσο διαδεδομένη στην Ιαπωνία ώστε απειλήθηκε το σύνολο της οικονομίας της χώρας από την υποχρεωτική μετακίνηση του πληθυσμού κάτι που είχε συμβεί και πριν 32 χρόνια μετά την καταστροφή στου Τσερνόμπιλ στην τότε ακόμη Σοβιετική Ένωση. Γι’ αυτό το λόγο η ιαπωνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για την απολύμανση ηπιότερες μεθόδους από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από τους Σοβιετικούς μετά το Τσερνόμπιλ.


Η διαρροή Cesium-137 από τη Φουκουσίμα, ξεπέρασε του Τσερνόμπιλ


  Το Νοτιοκορεατικό Ινστιτούτο Έρευνας Ατομικής Ενέργειας (KAER), έξω από την Σεούλ, είχε μεταδώσει το 2014 πως από το λιώσιμο των τριών αντιδραστήρων στην Fukushima- Daiichi, (4% στην ατμόσφαιρα και, 16% στον ωκεανό), είχε αποτέλεσμα να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα τέσσερις φορές περισσότερο cesium-137 παρά από όσο μετά την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. 
  Η διαρροή cesium-137 από την Φουκουσίμα, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και υπολογίσθηκε σε 121.6 προς 131.2 τετράκις εκατομμύρια Becquerel (16% x 760 to 820 τετράκις εκατομμύρια Bq).
Η συνολική διαρροή στο περιβάλλον από 
# Την Φουκουσίμα,152 με 164 τετράκις εκατομμύρια Becquerel
# Το Τσερνόμπιλ 70 με 110 τετράκις εκατομμύρια Bq.
  Όπως είχε δημοσιευθεί 30 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στην 'Wall Street Journal’ το πρόγραμμα που έχει στοιχίσει $2,45 δισεκατομμύρια για την κάλυψη του πληγέντος πυρηνικού εργοστάσιου του Τσερνόμπιλ με σιδερένιο και τσιμεντένιο κάλυμμα και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2016 που σύμφωνα με τους μηχανικούς «θα αντέξει 100 χρόνια» προκαλεί εύλογα θυελλώδη ερωτήματα για το τι θα γίνει με την δράση επί 250.000 της ραδιενεργού καταστροφής που θα υποβόσκει κάτω από το κάλυμμα…

  Παρά τις συνεχείς προσπάθειες να καλυφθούν οι ρωγμές που συνεχώς δημιουργούνται η εφημερίδα είχε αποκαλέσει «χάρτινο περιτύλιγμα», το κάλυμμα.
  Η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής της Φουκουσίμα από τα πυρηνικά απόβλητα, (ενώ έχουν ήδη περάσει εφτά χρόνια μετά το φοβερό ατύχημα) αναμένεται ν’ απασχολεί και τις επόμενες γενιές των Ιαπώνων, τόσο για το υψηλό οικονομικό της κόστος, όσο και για τα τεχνικά προβλήματα, που παραμένουν άλυτα.
  Σημαντικότερο πρόβλημα που παραμένει είναι η απομάκρυνση του λιωμένου πυρηνικού καυσίμου και των καταστροφών από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 1 και 3, καθώς –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται στην προσπάθεια να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας.
Ρωσικό ‘πλωτό Τσερνόμπιλ’ προκαλεί ανησυχίες



  Τριάντα δύο χρόνια μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ξύπνησαν νέοι εφιάλτες στην Ρωσία, καθώς καθελκύσθηκε από τα ναυπηγεία της Αγ. Πετρούπολης πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του το Σάββατο για το Μουρμάνσκ, (πρώτο σταθμό όπου θα ανεφοδιασθεί) ταξιδεύοντας ρυμουλκούμενο, μέσω Βαλτικής και θάλασσας της Νορβηγίας. 
  Το «Akademik Lomonsov», όπως αποκαλείται ο πλωτός θα ταξιδέψει ως την Άπω ρωσική Ανατολή και την Αρκτική, με τελικό προορισμό τις ακτές του Chukotka, όπου θα αναλάβει «υπηρεσία» το 2019.
Το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο διαθέτει δύο αντιδραστήρες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για 200.000 ανθρώπους από το λιμάνι της Σιβηρίας Pewek.
  Ακόμη και πολλές ρωσικές εφημερίδες το περιγράφουν ως «Τσερνόμπιλ στον Πάγο», παρά το επιχείρημα της Μόσχας ότι έτσι θα ενισχυθούν τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής.

 
  Το παγκόσμιο φαινόμενο ανόδου της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει να λιώσουν οι πάγοι σε μεγάλη έκταση στην Αρκτική, ανοίγοντας νέους δρόμους ναυσιπλοΐας στο ρωσικό Βορρά.


  Αντιδρά η Greenpeace

  Με ανακοίνωση της η οργάνωση Greenpeace επέκρινε, την κίνηση αυτή της Μόσχας: «Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο στο πολύ εύθραυστο και απειλούμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
  Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από το Βόρειο Πόλο. Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει πλέον νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό κύκλο. Αποτέλεσμα είναι η Μόσχα να ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. 
Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν επίσης καταγράψει έντονο ενδιαφέρον για την Αρκτική. 
  Κάτι που δημιουργεί νέο πεδίο διεθνούς ενεργειακής αντιπαράθεσης.
ΣΤΥΞ . GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: