Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΔΗΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

 
Η πιο καλή γκαρσόνα της Ευρώπης είμαι εγώ…



Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μικρή μείωση της ανεργίας για τον μήνα Απρίλιο του 2018 η οποία
κυρίως οφείλεται σε εποχικές προσλήψεις.




 Συγκεκριμένα, για τον περσμένο μήνα, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε ένα ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων με τη δημιουργία 100.246 νέων θέσεων εργασίας. Από αυτές τις 100.246 επιπλέον θέσεις εργασία, σχεδόν το 80% αφορά θέσεις εργασίας που άνοιξαν στον χώρο του τουρισμού (80.605).  Στο σύστημα καταγράφονται 24.000 νέες θέσεις εργασίες σερβιτόρων και τραπεζοκόμων, 15.000 θέσεις μαγείρων ξενοδοχείων και 19.000 θέσεις ρεσεψιονίστ και καμαριέρων. Από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, μόνο το 55,6%, αφορούν πλήρη απασχόληση ενώ το 44,4% μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.  Δεν είναι τυχαίο που οι νεοφιλελεύθεροι ακόμα επιχειρούν να αποδομήσουν τη φράση «δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης» ως «λαϊκίστικη, εσωστρεφή και αποπροσανατολιστική»!

Πιο πίσω και από το Σικάγο…

«Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, το να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία όπου ύμνησε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αν ήταν ειλικρινής, θα έλεγε ότι ξεπερασμένο δεν είναι ακριβώς το 8ωρο, αλλά το ίδιο το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζει με ένα μισθό. Ουσιαστικά υπερασπίστηκε τον υποκατώτατο μισθό που προορίζεται για εργαζόμενους-νομάδες που θα περιπλανιώνται από τη μια δουλειά στην άλλη με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα ανεργίας ανάμεσά τους. Η ΝΔ φιλοδοξεί να φέρει τους εργαζόμενους σε μια κατάσταση πιο πίσω από το Σικάγο: 8 ώρες ύπνο, 4 ώρες δουλειά (αν υπάρχει) και 12 ώρες να ψάχνεις για δουλειά.

Δεν πέρασε το «στρες τεστ» της Βουλής η συνεργασία!

Αν το νομοσχέδιο αναδοχής παιδιών αποτέλεσε στρες τεστ για τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων», δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, τότε το αποτέλεσμα δεν το λες επιτυχημένο. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, 7 από τους 20 συνολικά βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φώφης Γεννηματά διαφοροποιήθηκαν και δεν υπερψήφισαν το επίμαχο άρθρο. Ακόμα υπήρχαν βουλευτές του Ποταμιού όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός που υπερψήφισαν μεν τη διάταξη αλλά σε δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της προσέγγισης με την Κεντροδεξιά. Δύσκολοι καιροί για «προοδευτικές συγκλίσεις».

Για «ανθρωποφύλακες» λεφτά υπάρχουν

Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη 588 μονίμων υπαλλήλων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την άθλια κατάσταση στο «κολαστήριο» και στα άλλα νοσοκομεία των φυλακών, το υπουργείο προσλαμβάνει 464 φύλακες και μόλις 9 γιατρούς, 7 υπαλλήλους υγείας και μόλις έναν ψυχολόγο!  Επίσης μόνο 5 θέσεις προβλέπονται για το τμήμα κοινωνικής εργασίας.  Η κατεύθυνση φανερώνει ότι το υπουργείο του Σταύρου Κοντονή ενδιαφέρεται για το «σωφρονισμό» μέσω της καταστολής και της αστυνόμευσης και όχι για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, την υγεία τους και τις προοπτικές κοινωνικής επανένταξης.


Δήμαρχο-σερίφη θέλουν Μητσοτάκης και Πατούλης

Τα εύσημα στο δήμαρχο της Τήνου και στους αστυνομικούς του νησιού για τη στάση μηδενικής ανοχής που κράτησαν απέναντι στα μέλη του Ρουβίκωνα, που τόλμησαν να …πετάξουν φέιγ-βολάν στο δημαρχείο, έδωσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.  Το «έγκλημα» του Ρουβίκωνα είναι ότι προχώρησε σε πολιτική διαμαρτυρία για το θάνατο δύο εργατών του Δήμου.  «Οι ακτιβιστές του Ρουβίκωνα θα δικαστούν στη Σύρο μετά από μήνυση του δημάρχου για την εισβολή τους στο δημαρχείο του», έγραψε περιχαρής ο Μητσοτάκης στο τουίτερ. Τελευταία φορά που κοιτάξαμε πάντως το δημαρχείο ήταν ακόμα δημόσιο κτίριο ανοιχτό για όλους τους πολίτες και όχι ιδιοκτησία-τσιφλίκι του εκάστοτε δημάρχου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: