Τρίτη 17 Απριλίου 2018

H ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωμπορντέλο
 H ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ..


 Εξαιρούνται τα λαμόγια, η .."υγιής επιχειρηματικότητα" και οι φουντωτές ουρές τους..


Διαρκώς χειροτερεύει η θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. σε επίπεδο ευημερίας και ανάπτυξης. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν κάθε χρόνο οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ευημερία, την ανάπτυξη και την κατανάλωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα καταγράφει το 2017 τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., δηλαδή 1,4% έναντι 2,3% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη...

Ηεικόνα αυτή βέβαια που περιγράφει η έκθεση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς αυτή η αλήθεια καταγράφεται και από την πραγματική οικονομία και όλα όσα βιώνουμε στην καθη-μερινότητά μας. Όπως είναι λογικό, η απόκλιση της οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οφείλεται κατά βάση στην ισχνή ιδιωτική κατανάλωση, η οποία το 2017 αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%, την ίδια ώρα που η μέση αύξηση στα υπόλοιπα κράτη του ευρώ διαμορφώνεται στο 1,6%.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κινητήριος δύναμη για κράτη όπως η Ιρλανδία (επίδοση πάνω από 3% τα προηγούμενα χρόνια), η Πορτογαλία (2,2%) και η Ισπανία (2,4%).
Τα πράγματα όμως για τη χώρα μας δεν πηγαίνουν ανάποδα μόνο στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και στην κρατική, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την έκθεση, συρρικνώθηκε κατά 1,1% στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη κατά μέσον όρο οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2%. Στην Ιρλανδία η αύξηση είναι πάνω από 5%, αλλά και στην Κύπρο καταγράφεται αύξηση της κρατικής κατανάλωση κατά 2,7%.

Χάσμα στον ατομικό πλούτο

Οι χαμηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί παρασύρουν και τις τιμές του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο στην Ελλάδα παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα διευρύνεται το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ε.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κατά μέσον όρο σε κάθε Έλληνα αντιστοιχεί εισόδημα 19.900 ευρώ τον χρόνο (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένο με βάση το κόστος ζωής), έναντι 54.600 ευρώ για κάθε Ιρλανδό (σ.σ.: προ κρίσης ο μέσος Ιρλανδός ζούσε με 30.800 ευρώ).
Στην Ελλάδα προ κρίσης (1999-2008) αντιστοιχούσαν σε μέσα επίπεδα 20.400 ευρώ σε κάθε πολίτη. Στην Πορτογαλία το μέσο εισόδημα είναι στα 23.100 ευρώ, έναντι 18.100 ευρώ προ κρίσης. Στην Κύπρο το μέσο εισόδημα είναι 24.600 ευρώ έναντι 29.900 ευρώ προ κρίσης. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη το μέσο εισόδημα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 31.700 ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, έναντι 24.300 ευρώ προ κρίσης. Μάλιστα την Ελλάδα πλέον πλησιάζουν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που κατέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια ταχύτατη σύγκλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: