Ο λαγός των αρπακτικών συγνώμη των επενδυτών ήθελα να πω..
Ενα «συνεκτικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων» έταξε χτες εκ νέου στο κεφάλαιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Διαγωνιζόμενος σε «αποφασιστικότητα» την κυβέρνηση, είπε ότι «χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία κρατική διοίκηση, η οποία θα θέτει την προσέλκυση των επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα».
Συμπλήρωσε ότι για να έρθουν «επενδύσεις», «χρειάζεται μία συνεκτική επιτήρηση από το πολιτικό κέντρο, δηλαδή από το γραφείο πρωθυπουργού και μία ομάδα υπουργών, που είναι αρκετοί λόγω των συναρμοδιοτήτων, οι οποίοι να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο της προσέλκυσης των επενδύσεων». Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκτός των άλλων «ο ιεραπόστολος των επενδύσεων στο εξωτερικό».
Για τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, έταξε «οριζόντια» φορολογικά και αδειοδοτικά μέτρα και «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι το θέμα «αφορά και το πλαίσιο των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων αναπροσαρμογής της ίδιας της αγοράς εργασίας», δείχνοντας δηλαδή ως «διέξοδο» τη διαρκή κινητικότητα των εργαζομένων ώστε να μεγεθύνεται η εκμετάλλευσή τους.
Ειδικά για τη βιομηχανία έταξε επιπλέον κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις σε αδειοδοτήσεις (όπως την περιβαλλοντική), μείωση του «ενεργειακού κόστους» κ.λπ. Σε αυτό το μοτίβο, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% εντός δύο ετών και του φόρου στα μερίσματα στο 5% αμέσως. Μίλησε επίσης για «την ανάγκη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει ένα συντελεστή κοντά στο 50%».
Ξεχώρισε επίσης ως «προϋπόθεση» για επενδύσεις την «πολιτική σταθερότητα», που «εγγυάται τη μακροχρόνια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ευχής έργον αν μπορούσε να διαμορφωθεί και μια ευρεία πολιτική και κομματική πλειοψηφία» γύρω από θέματα όπως «ανοιχτή αγορά» και «ανοιχτή οικονομία».
Περιέγραψε, τέλος, στόχους που ιεραρχούνται στο «οικόπεδο Ελλάδα» από τη διακηρυγμένη στρατηγική του κεφαλαίου, οι οποίοι άλλωστε είναι στο επίκεντρο και της σημερινής κυβέρνησης (τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, logistics κ.λπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου