Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΒΟΜΒΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


Η Δύση εκβιάζει τον Ερντογάν και αυτός την Ελλάδα εξαπολύοντας πρόσφυγες εναντίον της 



Σε φάση περαιτέρω όξυνσης βρίσκεται το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι ροές προς τα νησιά και μέσω του Εβρου αυξάνονται.


Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επικίνδυνες για τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αγριότητα του κράτους και των μηχανισμών του, την εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα, αλλά και δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων, όπως αυτή στη Λέσβο την περασμένη Κυριακή, στην πλατεία Σαπφούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά, σε βάρος τόσο των προσφύγων - μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων, είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση στηρίζει και εφαρμόζει τη Συμφωνία Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Στη βάση της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους μέσα σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας υπόβαθρο για εντάσεις και προστριβές μεταξύ τους, για τη δράση κυκλωμάτων διακινητών και βέβαια για την παρέμβαση φασιστοειδών, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους.

Η κατάσταση, ιδιαίτερα στα νησιά, φαίνεται πως έχει φτάσει ξανά στο απροχώρητο. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 7.954 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, που είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις.

Μόνο στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι, ενώ από τον Εβρο εισήλθαν 2.700 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 400 τις τελευταίες δυο μέρες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, ζουν αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Προχτές, ο περιφερειακός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ευρώπη δήλωσε ότι «σημειώνεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα σύνορα με τον Εβρο, όπου οι υποδομές υποδοχής στο σημείο είναι περιορισμένες. Ολες οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας είναι πλήρεις». Ταυτόχρονα μίλησε για «έκτακτες καταστάσεις» αν δεν αλλάξει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: