ΑΚΑΘΑΡΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ..ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ
Η επιμονή του Γιουνγκέρ στις μεταρρυθμίσεις (σφαγή των συνταξιούχων και των φορολογουμένων) κάνουν την έξοδο να μοιάζει με εκείνη του Μεσολογγίου !!!
Το τέλος του μνημονιακού προγράμματος στις 20 Αυγούστου του 2018 διακήρυξε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την κατ ’ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Διεμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι «σαφής» και δήλωσε πως δεν υπάρχει πιστοληπτική γραμμή. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχει συνέχεια και δεν τελειώνουν εδώ.
Από την ελληνική πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα υπερπλεονάσματα ως «διαβατήριο» για την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ για τις απαισιόδοξες προβλέψεις των προηγούμενων χρόνων στη βάση των οποίων ζητούσε την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας. Σήμερα είπε ο πρωθυπουργός χρειάζεται όχι να προστεθούν νέα μέτρα, αλλά να αφαιρεθούν κάποια, ενώ σε άλλο σημείο παρέπεμψε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην εισαγωγή του σημείωσε ότι η υπεραπόδση της οικονομίας αποτελεί διαβατήριο για την «καθαρή» έξοδο ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ωστόσο είπε, η υπεραπόδοση αυτή που δείχνει μια «κεκτημένη δυναμική», ένα σταθερό επαναλαμβανόμενο πλαίσιο πρωτογενων πλεονασμα΄των πάων από 3,5% που «προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και κυρίως για 2018 και 2019 κάτι που κανείς καλόπιστος δε μπορεί αμφισβητήσει». Σημείωσε πως πρόκειται για ένα επίτευγμα των προσπαθειών του ελληνικού λαού αλλά παράλληλα για μια ευαίσθητη οικονομική ισορροπία «που αποδεικνύει ότι χρειάζεται όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας αλλά να αφαιρεθούν κάποια» ώστε με μεγαλύτερη ορμή να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.
"Τα νέα είναι καλά"
Στη δική του εισαγωγική τοποθέτηση ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε ότι «πριν το τελος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα είναι μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες της ευρωζώνης».
- Ζήτησε να ολοκληρωθεί σύντομα η 4η αξιολόγηση, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα είπε
- Ευθυγραμμίστηκε με το ελληνικό αίτημα για υλοποίηση των δεσμεύσεων των δανειστών όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο.
- Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί κι εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο που προχωρά».
- Έδωσε τα εύσημα για τις «εξαιρετικές» οικονομικές επιδόσεις και τις θυσίες των Ελλήνων
- Ανέδειξε το υπερπλεόνασμα θυμίζοντας ότι το σημείο εκκίνησης το 2009 ήταν το έλλιεμα 15,1% Δήλωσε ικανοποιημένος από την απορρόφηση των πόρων του επενδυτικού προγράμματος που φέρει το όνομά του, από τα διαρθρωτικά ταμεία και από το ταμείο ευρωπαϊκών επενδύσεων.
Γιουνκερ: "καμία προλητπική γραμμή"
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα οδεύει σε «καθαρή έξοδο» και για το πώς με δεδομένα αυτά τα υψηλά πλεονάσματα οι θεσμοί ζητούν να υπάρχει εφαρμογή μέτρων το 2019 και το 2020 ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι σαφής και δε θα υπάρχει ούτως ή άλλως καμία προληπτική γραμμή».
Από την πλευρά του Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Κι εμείς δουλεύουμε για να υπάρχει μια σαφής έξοδος, τόσο σαφής όσο και καθαρή, μην παίζουμε με τις λέξεις
Μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς και το πλαίσιο όλων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης όταν έχει πετύχει όχι μόνο να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά αλλά και μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που καμιά άλλη χώρα δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύω λοιπόν ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι το διαβατήριό μας για να προχωρήσουμε σε αυτό που ονομάζουμε σαφή και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
"Κάποιοι ήταν υπερβολικοί. Να δούμε πως θα ελαφρύνουμε την οικονομία από τη δυσβάστακτη φορολογία"
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη του ΔΝΤ που οδήγησαν σε σκληρά μετρα λιτότητας και έθεσε το ζήτημα των ελαφρύνσεων στη φορολογία:
« Έγιναν λάθη, όχι με ευθύνη της επιτροπής. Υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις , αυτό αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς αυτά τα υψηλά πλεονάσματα είναι το διαβατήριό μας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας από την άλλη είναι αποτυχία κάποιων εκ των θεσμών σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι. Όταν έχεις δύο και τρεις φορές πάνω από τους στόχους αποτελέσματα αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ήταν υπερβολικοί. Και σημαίνει ότι τώρα, με νηφαλιότητα, όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από τη δυσβάστακτη φορολογία προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. (…) Πιστεύω ότι σε αυτό τον στόχο βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τους ευρωπαίους εταίρους μας»,
Σε ερώτηση για το αν το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η Ελλάδα είναι επαρκές και αποτελεσματικό για τα επόμενα χρόνια μετά την έξοδο ο πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης, πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία», αλλά «τώρα πρέπει να δούμε και τι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε αυτούς τους τομείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου