ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΜΠΑΣ
Υπό την αφ' υψηλού θέαση του Νάτο και της ΕΕ, που όμως δεν χάνουν στιγμή από τα μάτια τους!!
Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια, στις 17 Μάη, στο πλαίσιο της προώθησης των ευρωενωσιακών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως και τα σχέδια του κεφαλαίου σε Ενέργεια και Μεταφορές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και του Προέδρου της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο Βουκουρέστι.
Στόχος ήταν ο συντονισμός των κινήσεων των τεσσάρων κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, στην κατεύθυνση υποστήριξης της ενσωμάτωσης στην ιμπεριαλιστική ένωση των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας, που βρίσκεται άλλωστε και στο επίκεντρο των ανταγωνισμών ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία, η οποία διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη χώρα.
Αλλωστε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο, μαζί με την «αμοιβαία ενημέρωση» για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, συζητήθηκε και το ζήτημα «της επιρροής τρίτων κρατών στην περιοχή», κυρίως της Ρωσίας, η ανάσχεση της οποίας είναι προτεραιότητα για την ΕΕ, φουντώνοντας παραπέρα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.
Επίσης, στη Σύνοδο εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της Ενέργειας και των μεταφορών κ.ά. Μάλιστα, αποφασίστηκε καταρχήν η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει συγκεκριμένα πρότζεκτ, τα οποία εντάσσονται και υπηρετούν το στόχο της ενσωμάτωσης στην ΕΕ και της ανάδειξης της περιοχής σε κόμβο εμπορίου, μεταφοράς Ενέργειας κ.λπ., προς όφελος των αστικών τάξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στις κοινές δηλώσεις των ηγετών αμέσως μετά το πέρας των εργασιών η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Β. Ντάντσιλα, χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και επισήμανε την ανάγκη, απ' τη σκοπιά της ανάπτυξης του κεφαλαίου, να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν συγκεκριμένα έργα.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας του, ευχαρίστησε για τη στήριξη των υπολοίπων ως προς την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και επισήμανε την ανάγκη να «τρέξουν» συγκεκριμένα έργα σύνδεσης των κρατών της περιοχής, βελτίωσης της ψηφιακής υποδομής κ.λπ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε «να φέρουμε τα κράτη της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και επικρότησε τα σχέδια για οδικά και άλλα έργα υποδομής.
Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε και την αστική τάξη της Ελλάδας ότι «βρισκόμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες», διαμήνυσε ότι τέτοια σχήματα συνεργασίας είναι που θα καθορίσουν «τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, και όχι με βάση στοχεύσεις και ατζέντες τρίτων». Επικρότησε την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, την ευρωενωσιακή «ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, με πλήρωση, όπως είπε, των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ, κυρίως για προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τα έργα διασυνδεσιμότητας των Βαλκανίων, που τα παρουσίασε ως ικανά να προσελκύσουν και επενδυτές, πέραν της χρηματοδότησης απ' την ΕΕ, όπως είναι η διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη με σιδηροδρομική γραμμή, η οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σόφιας - Βουκουρεστίου, η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, αλλά και το έργο του IGB από Αλεξανδρούπολη προς Βουλγαρία και ο κάθετος άξονας προς Ρουμανία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η επόμενη τετραμερής θα γίνει στα τέλη Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου