Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΗΣ

 ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΗΣ

 Είναι πολιτικοί θεατρίνοι !! Ρήμαξαν και εξακολουθούν τον λαό ως γνήσιοι πολιτικοί απόγονοι των διακυβερνήσεων Παπανδρέου Παπαδήμου Σαμαρά αλλά προβάλλουν ενώπιον της πολιτικής σκηνής ισχυρή αρνησικυρία στην αναδοχή της υιοθεσίας απο τους άντε μη πω ποιους..
Η επιλογή των «διαφωνούντων» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της διάταξης που προβλέπει δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να μην μιλήσουν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, μπορεί να μην πυροδότησε εντάσεις, πλην όμως κάθε άλλο παρά ερμηνεύεται ως ένδειξη γεφύρωσης των εσωκομματικών διαφορών. Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες «δείχνουν» ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, «ρωγμές» φαίνεται να υπάρχουν και στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, με τους ΑΝΕΛ πάντως επισήμως να τάσσονται κατά της διάταξης, ενώ συζητήσεις εν μέσω διαφωνιών ως προς την τελική στάση, καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες και στη ΔΗΣΥ. Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο κόμμα, επίσης καταψηφίζουν την επίμαχη διάταξη.
Ο διαμορφούμενος συσχετισμός δυνάμεων στο Κοινοβούλιο κάνει πολλούς να σημειώνουν ότι –μετά από άλλες ανάλογου χαρακτήρα μάχες στη βουλή, ένα ακόμα νομοθέτημα χρειάζεται ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει από την εθνική αντιπροσωπεία. Επισήμως θετική ψήφο δήλωσε πως θα δώσει το Ποτάμι.
Δεδομένων των εσωκομματικών προβλημάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου που εισηγείται και το σχέδιο νόμου, εμφανίστηκε σε ασυνήθιστα ήπιους τόνους απέναντι στην κριτική που δέχεται –και για το επίμαχο θέμα- από την αντιπολίτευση. Αντιθέτως, με τη σκέψη προφανώς στο μέτωπο εντός ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Φωτίου προέβαλε το ακόλουθο επιχείρημα προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις: Η διάταξη για τους ανάδοχους γονείς που αφορά ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δεν μπορεί να συμπεριλάβει διάκριση για τα ομόφυλα εξ αυτών. Κάτι τέτοιο θα καταπέσει στα δικαστήρια. Συνεπώς, όσοι διαφωνούν για τα ομόφυλα, τότε θα προκαλέσουν γενική εξαίρεση και για τα ετερόφυλα. Πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ, δεν μπορεί να εξαιρέσεις τα χιλιάδες ετερόφυλα. Ούτε μπορείς να κάνεις διακρίσεις. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε κανένα και πολύ περισσότερο την κοινωνία που αγωνιά γι’ αυτό το θέμα, την αναδοχή. Κανένας δεν μπορεί να στερήσει από χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα αναδοχής. Εξαίρεση ομόφυλων σημαίνει αυτόματα εξαίρεση ετερόφυλων», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της.
Νωρίτερα, εκπροσωπώντας τον κυβερνητικό εταίρο ο κ. Γ. Λαζαρίδης ξεκαθάριζε: «Δεν συμφωνούμε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης να είναι ανάδοχοι», είπε ο εισηγητής των (ΑΝΕΛ), με το συνάδελφό του, πάντως, Αθ. Παπαχριστόπουλο να δείχνει «ανοιχτός» να υπερψηφίσει την διάταξη.
Αναφερόμενη ουσιαστικά τόσο στους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ και σε συναδέλφους της εντός ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, όσο και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψηφίζουν, σκληρή εμφανίστηκε η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά, καθώς έκανε λόγο για «φοβικές αντιλήψεις, υποκριτικές, αβάσιμες, ρατσιστικές, και έξω από αξίες ανθρωπισμού».
Από την αξιωματική αντιπολίτευση η κυρία Αικατερίνη Μάρκου για το επίμαχο ζήτημα είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ: δεν επιτρέπεται σήμερα η επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος, είναι θέμα κοινωνικών συνθηκών. Δεν το έχει αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία». Υπό το πρίσμα αυτό μίλησε για «ψευδαίσθηση προοδευτικότητας» και προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για αποπροσανατολισμό της κοινής γμνώμης από τα μεγάλα οικονομικά και εθνικά ζητήματα, και δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίσει το σχετικό άρθρο.
Η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο, υπό προϋποθέσεις, να μπορεί να γίνει ανάδοχος», και σημείωσε ότι η ρύθμιση πράγματι δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία διάκριση.
Για «ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο κ. Ι.Αϊβατίδης (ΧΑ), με τον κ. Μ.Συντυχάκη από το ΚΚΕ να σημειώνει: «Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να προβλέπεται, αποτελεί βήμα και για υιοθεσία. Πρέπει να είναι διακριτή η σχέση πατέρα-μητέρας, άνδρα-γυναίκας». Ο κ. Ι.Φωκάς (Ε.Κ.) υποστήριξε επίσης ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη για κάτι τέτοιο», ενώ τέλος, ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι) επισήμανε: «Ακούω με σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις ενστάσεις σε σχέση με το κατά πόσο η κοινωνία μπορεί να είναι ώριμη να αποδεχθεί ομόφυλα ζευγάρια για αναδόχους. Αν ο νομοθέτης δεν παρεμβαίνει με αίσθηση ανάγκης να προωθεί την κοινωνία, δεν θα πάμε πουθενά και ποτέ. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, αλλά την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες, χρειάζεται τόλμη και από βουλευτές».
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: