Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ !!

xounta
Σημ. Κλύδ: Μ' ένα έγγραφο αποδεικνύεται το μέγεθος της γελοιότητας του χουντικού καθεστώτος.. Μα δυστυχώς αν ήταν μόνο γελοίο θα ήταν και ψυχαγωγικό. Ήταν κυρίως δολοφονικό. Εκεί έτσι που τερμάτιζε η γελοιότητα έτρεχε το αίμα..

 Επιμέλεια Αλέξανδρος Χατζηκώστας



Η 7χρονη διακυβέρνηση της Χούντας, ήταν ένας καθεστώς τρόμου -με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές εκτελέσεις– που υπεράσπιζε την εξουσία της άρχουσας τάξης συνολικά. Μία από τις «φροντίδες» του καθεστώτος ήταν η πολύ πολύπλευρη παρακολούθηση του λαού, ο έλεγχος των όποιων αντιδράσεων του, της σκέψης του αλλά και των προσωπικών «στιγμών» του όπως αυτές εκφράζοντας π.χ στις φιλικές του συναναστροφές.

Μεγάλη «δόξα» εκείνη την εποχή είχαν οι περίφημοι «ψίθυροι» που αφορούσαν πλευρές του καθεστώτος ή της στάσης των ηγετών του καθώς και οι λεγόμενοι «ψιθυριστές» που τις διέδιδαν. πίσω από τους οποίους έβλεπαν έστω και «εν δυνάμει» υπονομευτές του καθεστώτος.

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας – Αρχείο Νομαρχίας) παρουσιάζει πλευρές του ζητήματος. Πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο με ημερομηνία 18/2/1970 της «Προεδρίας της Κυβερνήσεως» που απευθύνεται σε Υπουργεία, Οργανισμού και Νομαρχίες.

 Αναφέρει συγκεκριμένα «Θέμα: Κυκλοφορούντες ψίθυροι Εχομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν Υμάς όπως μας αποστείλητε ημίν κατάστασιν (ως το συνημμένον υπόδειγμα) αναφερομένη εις τους κατά καιρούς κυκλοφορήσαντας «ψιθύρους» εν σχέσει προς οιονδήποτε θέμα της Υμετέρας αρμοδιότητος ή εντός της διοικητικής περιφερείας υμών μετά των στοιχείων διαψεύσεως τούτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: