Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

"ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ" Ο ΠΑΪΑΤ...


 Αναμμένει αναταράξεις στο Αιγαίο το επόμενο δίμηνο


«Αναταράξεις» προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα στις σχέσεις με την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ζητώντας από το λαό απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ιστότοπο «Vice», είπε αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση Ερντογάν: «Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Ελληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».

Στο ερώτημα, δε, αν θεωρεί ότι όλα αυτά είναι «προεκλογικές κορόνες», ενόψει προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2019, απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική ατζέντα, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το παζάρι για το ονοματολογικό των Σκοπίων, εξέφρασε ελπίδα για «λύση»: «Ελπίζω να έχουμε σύντομα μια λύση. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργών. Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και το παρακολουθούμε όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου», πρόσθεσε αποτυπώνοντας το αυξημένο ...ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ΗΠΑ και σε αυτό το ζήτημα.
Βασικό ζητούμενο η «εξομάλυνση» των σχέσεων με Δύση
 
Πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει «πάση θυσία» να παραμείνει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, ενέταξε την τουρκική προκλητικότητα στο πλαίσιο της προσπάθειας «η Τουρκία να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τις δυτικές δυνάμεις, ανοίγει όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης την οποία μπορεί να κάνει» και τοποθέτησε στην άλλη πλευρά του «τραπεζιού» την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο, που θα πρέπει, όπως είπε, «να διατηρούμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και την ίδια στιγμή να εντείνουμε τις πολιτικές πιέσεις, ώστε να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε γενικώς τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, κάλεσε την Τουρκία «να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για ποιο λόγο μετά από ένα σχεδόν μήνα, δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας, που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας».

«Κοινές ανησυχίες με τις ΗΠΑ»
 
«Κοινές ανησυχίες με τις ΗΠΑ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», τιτλοφορείται ενημερωτικό από πλευράς ΝΔ σχετικά με την επίσκεψη του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκου, στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε τις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο και την «εμβάθυνση των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Το στέλεχος της ΝΔ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ (πρόσφατα είχε ταξιδέψει σε Σκόπια, Αθήνα, Λευκωσία), τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν και την αναπ. διευθύντρια του γραφείου Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών Σούζαν Φαλάτκο. Συνάντησε επίσης στο Λευκό Οίκο τον Αλτον Μπούλαντ, στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC).
Σε δήλωσή του, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «επιβεβαιώθηκε το βάθος και το εύρος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και η - σε μεγάλο βαθμό - σύγκλιση απόψεων για τα θέματα της περιοχής». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, δυστυχώς, εξελίσσεται σε δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα, σε αβέβαιο σύμμαχο και, τελικά, όπως είδαμε στην κυπριακή ΑΟΖ, σε εμπόδιο για την υλοποίηση της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: