Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Μητσοτάκη για Συνταγματική Αναθεώρηση, εθνικά και Μαρινάκη - Media
Μητσοτάκη, Μαρινάκη, συνταγματική αναθεώρηση, εθνικά... 


Φούλ επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά από θέματα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με κύριο τη συνταγματική 


Αναθεώρηση, ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια που προκλήθηκαν την Τετάρτη στον Πειραιά από «ελάχιστους οπαδούς» του Ολυμπιακού πριν την ομιλία Τσακαλώτου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει όπως μπορεί διεκδικώντας η τουρκικ΄ηπλευρά να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται.

Επενδύσεις

Πιο αναλυτικά ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αρχή της εισαγωγής του στα τρία επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δις ευρώ που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διήμερο:
1. Η επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία,  για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση και 5G.
2. Η δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company. Το νέο αυτό fund είναι ήδη έτοιμο να λειτουργήσει και να δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
3. Η επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με τη συγκεκριμένη Τράπεζα.
Η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων συνεχίζεται παρά το γενικευμένο σαμποτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Φοβούνται την απώλεια της προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών»

Αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης το οποίο επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για μια θεσμική διεργασία που απαιτεί μια ελάχιστη στάση υπευθυνότητας από τα πολιτικά κόμματα, κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση δε δείχνει να έχει, ενώ πρόσθεσε πως την ίδια μικροπολιτική και ανεύθυνη γραμμή τηρεί η ΝΔ και στα εθνικά θέματα.

Μάλιστα  αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπογράμμισε ότι η ηγεσία της ΝΔ «αισθάνεται εκτεθειμένη από τις αποκαλύψεις και την δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων. Και άρα εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μήπως τυχόν και κάποια στιγμή – δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης -  πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Και συνέχισε θέτοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δίλημμα αν θα συνεχίσει να προστατεύει τους (πρώην) υπουργούς του κόμματός του από τον δικαστικό έλεγχο επιτρέποντας τη νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή αν ακούσει το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών.

Ανησυχία για την τουρκική κωλυσιεργία στο θέμα των «δύο»

Αναφορικά με τα εθνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Βάρνας, ειδικά για το γεγονός της ομόθυμης ευρωπαϊκής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Για το θέμα των δύο στρατιωτικών σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά με σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και μετά από σχεδόν ένα μήνα δεν έχουμε γνώση του κατηγορητηρίου και τέλος για ποιο λόγο επιλέγεται η τακτική της κωλυσιεργίας.

Πυρά σε Μητσοτάκη για ονοματολογικό ΠΓΔΜ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ προκειμένου να επιτεθεί και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως η στάση του «το ότι δηλώνει πώς δε θα ψηφίσει την εθνική γραμμή» αποτελεί «μνημείο ανευθυνότητας» και «υπεκφυγή», ενώ τον κατηγόρησε ότι αξιοποιεί ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. Κριτική άσκησε στον Κυριάκο Μητσοτάκης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και για το γεγονός ότι αρνήθηκε να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών  για το Σκοπιανό. Δείχνει, σημείωσε την πολιτική του μικρότητα και την αδυναμία να λειτουργήσει ως σοβαρός θεσμικός παράγοντας.

Επίθεση σε ΝΔ για Μαρινάκη

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο με αιχμή τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη τόσο αναφορικά με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στον Πειραιά πριν την ομιλία του «παοκτζή» Τσακαλώτου, όσο και αναφορικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στον επιχειρηματία για την υπόθεση του Noor 1.

Ως προς το τελευταίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αφωνία της ΝΔ η οποία «σχετίζεται με τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί ο κύριος Μητσοτάκης με τον διωκόμενο».
Αναφορικά με το ποδόσφαιρο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης οι νόμοι να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι, ώστε να υπάρξει εξυγίανση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπό το πρίσμα αυτό διεμήνυσε, πως  «δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο του Grexit – της αποβολής δηλαδή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA». Και πρόσθεσε  «πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα συνεχίσει να υπάρχει στον ορίζοντα, όσο δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών, οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ».

Προσφυγικό: να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με ΕΕ η Τουρκία

Ερωτηθείς για το προσφυγικό και για το αν η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να αυξηθούν ενόψει καλοκαιριού μπορεί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης από την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη Βάρνα υπήρξε δέσμευση του Τούρκου προέδρου για την τήρηση της συμφωνίας. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παρακολουθεί τις ροές, υπάρχουν διαρκείς ενημερώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα στα κυβερνητικά όργανα. Πάντως καλού κακού διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αξιοποίησε το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης γιατί αυτό θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ και την Ελλάδα.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει ο ρώσος Πρόεδρος Πούτιν να θέσει το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν, έδειξε να χαμηλώνει τις προσδοκίες λέγοντας ότι είναι θέμα του κ. Πούτιν ενώ πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση η άλλη πλευρά οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την κωλυσιεργία και παραδέχτηκε ότι η στάση της προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Για Καμμένο: «Ενίοτε θεμιτές οι σκληρές δηλώσεις»

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένος για τις δηλώσεις του από την Αρμενία, δηλαδή να μην ξεχνούν οι γείτονες ότι την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας που επικαλούνται ηττήθηκαν από τον ελληνικό λαό στην Επανάσταση του 1821. Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις, «ενίοτε σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι και θεμιτές ή εύλογες». Ωστόσο πρόσθεσε πως «η γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθεί να εξομαλύνει της σχέση με την Τουρκία» και να αποκαταστήσει στη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρχει διαρκής μέριμνα για σταθερότητα και ηπιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: