Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ


 Υπό παράδοση και η Σύρος.. Κάτι σαν μικρή Σούδα.. 



Προς Συριζαίους.. Οταν συναλλάσσεσαι με τον διάβολο υπάρχει περίπτωση να τον έχεις ρίξει;



Προχωρούν τάχιστα οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την αξιοποίηση των ναυπηγείων της Σύρου, ως βάση επισκευής και συντήρησης αμερικανικών πολεμικών πλοίων, για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης στα πολιτικοστρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για το λαό και τη χώρα.

Χτες, αντιπροσωπεία του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος ΟΝΕX, στο οποίο περνάει το ναυπηγείο, μετέβη στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον αν. υπουργό, Φώτη Κουβέλη. Στην αντιπροσωπεία της εταιρείας, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ο Στάθης Βυτινιώτης, αντιπρόεδρος, όπως μετείχαν και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στην ΟΝΕΧ και στα Ναυπηγεία Σύρου.
Προηγήθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι γεμάτες νόημα συστάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, το Νεώριο να πάει σε «κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος είχε φροντίσει να επισκεφτεί το νησί για επιτόπου επιθεώρηση, ενώ πρόσφατα δέχτηκε σε «επίσκεψη» τον δήμαρχο της Σύρου, Γ. Μαραγκό, στην αμερικανική πρεσβεία.

«Επιθεωρήσεις» σε όλα τα επίπεδα
 
Επίσης, αρχές Μάρτη επισκέφτηκε το νησί, για ένα τριήμερο, η Ρόουζ Ράις, ναυτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία είχε σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, αλλά και με τον Π. Ξενοκώστα του ομίλου ONEX.

Οπως διέρρευσε, στη συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Μαραγκό, συζητήθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του λιμανιού. O δήμαρχος και όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, την ενημέρωσαν σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές, τις χρήσεις και τις προδιαγραφές του λιμένα, το νέο Master Plan καθώς και την άμεση υλοποίηση του έργου, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας για τη συμβατότητα του λιμένα με τις προδιαγραφές ασφαλείας ISPS, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, καθιστώντας - κατά τον δήμαρχο - το λιμάνι Ερμούπολης «ένα απ' τα ασφαλέστερα της Μεσογείου».

Η Αμερικανίδα πλοίαρχος, μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιχειρησιακή ικανότητα του λιμανιού της Ερμούπολης, ενώ σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Master Plan του λιμανιού. Θετικά φέρεται να εκφράστηκε και για «το πλάνο ανασυγκρότησης των ναυπηγείων του Νεωρίου». Στη συνάντησή της με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στο νησί, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επίπεδο των αστυνομικών υπηρεσιών μιας και η Σύρος αποτελεί αστυνομική έδρα του Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι τοπικά ΜΜΕ, απηχώντας τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει, έγραφαν τότε πως «η Σύρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταυροδρόμι θαλάσσιων οδών και μικρογραφία της ναυτικής βάσης της Σούδας, παρέχοντας διευκολύνσεις σε πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».

Σε συνέχεια των παραπάνω, στις 16 Μάρτη, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ερμούπολης το πρώτο μεγάλο πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου «catamaran», που ελλιμενίστηκε για λόγους «αναψυχής» του 36μελούς πληρώματος.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο για τα ναυπηγεία, η ONEX σκοπεύει να αναπτύξει τομείς όπως οι μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων, οι μετασκευές - κατασκευές εξειδικευμένων πλωτών μέσων και η επέκταση των υπηρεσιών «Mega Yachting». Πρόκειται, δηλαδή, για επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια με την υποστήριξη της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις «παράπλευρες» δραστηριότητες περιλαμβάνονται η συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές για τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων ή και σχολών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία, η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.ά.
Τέλος, σε στενή διασύνδεση με τα παραπάνω, πέρα από τα ναυπηγεία, η ONEX έχει καταθέσει επενδυτικές προτάσεις και για δύο ακόμα υποδομές και εκτάσεις του νησιού, το στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη» και τα «ερείπια Λαδόπουλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: