Ανακάμψεις βλέπει το εν ονόματι Στουρνάρας καθεστωτικό απόπλυμα στη μόνιμη επίκυψη του λαού..
Εκείνο το "όταν οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι δυστυχούν" σήμερα βρίσκει την εφαρμογή του.. Βίδα παξιμαδι..
Εν μέσω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας της Ευρωζώνης με την πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και με «εκκρεμότητες» όπως αυτές που αφορούν τις «ασάφειες» αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση του κρατικού χρέους, εξελίσσονται οι διεργασίες αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης». Και αυτά σε συνδυασμό πάντα με την επιλογή του «μοντέλου» της αντιλαϊκής εποπτείας που θα εφαρμόζεται μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Σε αυτό το φόντο, δυναμώνουν τα σενάρια για το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, καταπώς προβλέπει η πρόταση κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, για την περίπτωση «καθυστερήσεων» στο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα. Για το ενδεχόμενο αυτό, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί: «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Γιούρογκρουπ, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει η προθεσμία σήμερα είναι η 21η Ιουνίου», επισήμανε αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το σενάριο παράτασης του τρέχοντος «προγράμματος».
Την ίδια ώρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, σημείωναν ότι «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».
Κίνδυνοι και αβεβαιότητες στο προσκήνιο
Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, υποστήριξε ακόμη ότι η «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας (ουσιαστικά η επόμενη μορφή του εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής) θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη εξασφάλισης ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίπτωση που οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές επιδεινωθούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, υπάρχουν και κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον, μεταξύ άλλων από το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, «διαταραχών» στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, εντάσεων στις αγορές συναλλάγματος, από την αύξηση του «προστατευτισμού» στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς και από το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της προσφυγικής κρίσης.
Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γ. Στουρνάρας εστίασε στον παράγοντα των γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέροντας τη Μέση Ανατολή, την Κορεατική Χερσόνησο, το Ιράν, καθώς και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου