Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΠΑΪΑΤ


 "Κοινός στόχος η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ"!


Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και σε μια προσπάθεια να διαψεύσει ότι «οι ΗΠΑ νίπτουν τα χείρας τους» και να διευκρινίσει τη «φύση της αμερικανικής εμπλοκής» στο θέμα σημείωσε:


«Η Ουάσιγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με αυτό το ζήτημα από τις πρώτες ώρες. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Τσίπρα, και την έμφαση στο να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, τα κανάλια μεταξύ του πρωθυπουργού και άλλων Ελλήνων ηγετών με τους Τούρκους ομολόγους τους και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τη γρήγορη επιστροφή των 2 στρατιωτικών στο σπίτι τους».

«Μιλάμε για 2 συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του θέματος», πρόσθεσε και έσπευσε να διασκεδάσει την αίσθηση ότι το ΝΑΤΟ κρατά «ίσες αποστάσεις» από Ελλάδα και Τουρκία για το ζήτημα, παραπέμποντας και στα λεγόμενα του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, όσο και στο βασικό, την προσπάθεια δηλαδή να παραμείνει η Τουρκία εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε:

«Εχω διαφορετική αντίληψη γι' αυτό. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κρατάμε υπόψη εδώ είναι ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν παρόμοια συμφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και ρωτήθηκε από Αμερικανούς δημοσιογράφους αν η Τουρκία θα έπρεπε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν είναι δημοκρατία. Και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πιστεύω πως όσο κοιτάμε το μέλλον, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενής επικοινωνίας μεταξύ μας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο αναπτύσσουμε τις αντίστοιχες ατζέντες μας σε σχέση με την Τουρκία».

Ενέταξε, μάλιστα, σε ένα τέτοιο πλαίσιο και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «αυτά είναι ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί - οι ΗΠΑ δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που θα βγάλουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά προφανώς στηρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας σε σχέση με την ιστορική του πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβρη και όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έκτοτε για επικοινωνία. Γιατί όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσάς, και όσο δύσκολο και αν είναι για εμάς, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική», συμπλήρωσε, δείχνοντας ότι μια σειρά κινήσεις της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα έγιναν κατόπιν υποδείξεων και συνεννοήσεων με την Ουάσιγκτον.

Απέφυγε, εξάλλου, να απαντήσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά είπε: «Αυτό που θα πω για την Κύπρο και τους ενεργειακούς πόρους είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες στις απόψεις τους περί του δικαιώματος των Κυπρίων να αναπτύξουν δίχως επιπλοκές τις ενεργειακές τους πηγές», μια θέση που ερμηνεύεται καταπώς βολεύει κάθε πλευρά, και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και κατ' επέκταση την Αγκυρα, παραπέμποντας στα παζάρια που «τρέχουν» για συνολικότερες διευθετήσεις και «μοιρασιές» για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: