Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΧΑΣΙΣ- ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


 Την απόσυρσή του ζητά ρητά και κατηγορηματικά το ΚΚΕ


Φαίνεται πως για να αφομοιωθεί η ιδεολογική πρέζα του καθεστώτος απαιτεί συμπληρώματα από τη φυσική



Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» με το οποίο εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, απελευθερώνει την παραγωγή κάνναβης και προϊόντων της για ιατρικούς σκοπούς, ενώ οι ασάφειες που περιέχει ανοίγει δρόμους για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όπως διευκρίνισε «η επονομαζόμενη "φαρμακευτική" είναι κάνναβη με περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο ουσία τετρα-υδρο-κανναβινόλη μεγαλύτερη από 0,02%, δεν διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίς» και γι' αυτό «υπάγεται στις ναρκωτικές ουσίες του ισχύοντος νομικού πλαισίου, δηλαδή στο νόμο 4139/2013». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η νομοθεσία, ανέκαθεν, επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας, γι' αυτήν τη διαδικασία, κρατικό μονοπώλιο».

Τώρα, με το νομοσχέδιο «δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης της παραγωγής της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τη διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου» και τη μετατρέπει σε ένα «πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους», καθώς «στην παρούσα φάση, προέχει η ανάγκη διοχέτευσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέα πεδία δραστηριότητας, που μπορούν να προσφέρουν υψηλή κερδοφορία και αυτό, ακριβώς, υπηρετεί το παρόν σχέδιο νόμου». Εξάλλου, όπως τόνισε, έχει κριθεί ότι η Ελλάδα λόγω των εδαφολογικών και κλιματικών της χαρακτηριστικών προσφέρεται για τέτοια παραγωγή.

Πρόσθεσε ότι «πέρα από το γεγονός ότι στο επίκεντρο είναι το κέρδος, το νομοσχέδιο δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι έρχεται να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες». Όπως εξήγησε «εύλογα, προκύπτουν ερωτηματικά από την παράγραφο 6 του άρθρου 2Α, όπου ρητά αναφέρει ότι δεν απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης» που αφορά προδιαγραφές, για τη φύλαξη και ασφάλεια των περιοχών καλλιέργειας, των σημείων αποθήκευσης και των μεταποιητικών μονάδων, διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς, τακτικών και έκτακτων ελέγχων «σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο -άρθρο 11 του νόμου 4139/2013- το οποίο προβλέπει σαφώς ότι η λειτουργία των εργοστασίων, που κατεργάζονται προϊόντα και σκευάσματα ναρκωτικών, γίνεται μόνον ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών».

Με άλλα λόγια, όπως επισήμανε «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει "με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια". Στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδυτών αίρει εμπόδια και ελαστικοποιεί το συνολικό πλαίσιο, που διέπει τη χρήση του χασίς». Και αυτό όταν «μόλις προχτές η βρετανική εφημερίδα "Guardian", διαπίστωσε ότι η Ολλανδία εξελίσσεται σε ναρκω-κράτος και σημειώνει μάλιστα ότι η πολιτική της ανεκτικότητας απέναντι σε φαινόμενα πώλησης κάνναβης και πορνείας, έχει μετατρέψει τη χώρα σε μείζονα δίοδο που εξυπηρετεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Από αυτό και μόνο παίρνετε μια απάντηση και εσείς αλλά και όσοι υπερασπίζονται τη χαλάρωση της νομοθεσίας για την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα, γενικά την υιοθέτηση πολιτικών ανοχής, απέναντι στα ναρκωτικά».

Από την πλευρά των αστικών κομμάτων εκφράστηκαν επιφυλάξεις όχι για την ουσία, αλλά στα διαδικαστικά, όπως για παράδειγμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που «βρήκαν» το νομοσχέδιο «πρόχειρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: