Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ


 Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το Σκοπιανό για το σύστημα της εξουσίας



Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, με βασικό μοχλό το Σκοπιανό.
Χτες, στο φόντο των γεφυρών που ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής, με προοπτική μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισαν τις πρόσφατες παρεμβάσεις Βενιζέλου και Σημίτη σε σχέση με το ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Χαρακτηριστικά, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «η είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι πολιτικοί από τον χώρο του Κέντρου με ειδικό βάρος (...) βγήκαν παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του να λυθεί το Μακεδονικό, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από την ακροδεξιά "κωλοτούμπα" του Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι θετικό και εύλογο το πολιτικό Κέντρο, το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, να παίρνει μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτήν την ταχεία στροφή προς την εθνικολαϊκή και άκρα δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη».

Θυμίζουμε ότι με δήλωσή του προχτές ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, υποστήριξε ότι «προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι «τριγμοί» στο κυβερνητικό σχήμα, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, να αφήνει (στο «ΣΚΑΪ») ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης απ' την κυβέρνηση, αλλά στήριξής της στη Βουλή και τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδη, να εκφράζει την άποψη ότι ο Π. Καμμένος δεν θα μπορεί να παραμείνει υπουργός Αμυνας σε περίπτωση συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
«Βλέπω διάθεση, μετά από 2,5 χρόνια που βοηθήσαμε να βγει η χώρα από το τέλμα, να μας ξεφορτωθούν, είναι πολιτική πίεση που ασκείται. Μια μερίδα θέλει να φύγουν οι ΑΝΕΛ και μας προσβάλλει επί προσωπικού όλους», δήλωσε απ' την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος.

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, δήλωσε με νόημα στον ρ/σ «Θέμα» ότι «το να αλλάζουμε τους πιλότους εν πτήσει δεν είναι στοιχείο ασφάλειας για τη χώρα, ούτε είναι στοιχείο συνταγματικής τάξης».

Διεργασίες και «μουρμούρα» υπάρχουν και στη ΝΔ. Δηλωτική είναι η ανάρτηση του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευ. Αντώναρου, ο οποίος βάλλει κατά του Αδ. Γεωργιάδη - και όχι μόνο - για τοποθετήσεις του: «Αντίθετα με κάποιους που θέλουν να ξεχάσουν και να ξεχάσουμε τι λέγανε δέκα χρόνια πριν, εγώ είμαι από εκείνους που ούτε θέλουμε να ξεχάσουμε, ούτε ντρεπόμαστε για όσα λέγαμε και δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν», αναφέρει και προσθέτει: «Κι αυτό κάνει τη μεγάλη πολιτική και ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους ιδεολογικά εύκαμπτους μουσαφιραίους και σε μας. Οι ιδέες δεν είναι πλαστελίνη για να τις πλάσεις ανάλογα με ποιον αφέντη υπηρετείς».
Αλλά και ο γγ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κ. Τσιάρας δήλωσε στον ρ/σ «24/7» πως η σύνθετη ονομασία μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης όταν έχουν επιλυθεί όλες οι άλλες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με συλλαλητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: