Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΔΟΝΕΙΤΑΙ "ΣΕΙΣΜΙΚΑ" Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ..


ΔΟΝΕΙΤΑΙ "ΣΕΙΣΜΙΚΑ" Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ..



 Και αυτά στο φόντο του ποιο από τα τέσσερα ποδοσφαιρικά μπουλούκια θα πάρει το πρωτάθλημα, του επιδόματος Αντωνοπούλου της ρεμούλας που καλείται Νοβάρτις και της τελετής των βαπτίσεων του γείτονος κράτους..



Νέα ώθηση στους ήδη οξυμένους ανταγωνισμούς δίνουν τα ενεργειακά σχέδια και οι νέες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ, που βρίσκονται πίσω και από τη συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή.

Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά» του «οικοπέδου 3» (όπου τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν τις προγραμματισμένες κινήσεις του γεωτρύπανου «Saipem 12000»), συμπληρώνοντας πάντως ότι «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τους επόμενους μήνες αναμένονται οι έρευνες της κοινοπραξίας «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum» στο «οικόπεδο 10».

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σέριφ Ισμαήλ δήλωσε ότι στόχος του Καΐρου δεν είναι απλά η εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ, τονίζοντας όλο νόημα ότι «ανοίξαμε την αιγυπτιακή αγορά» και συμπληρώνοντας πως «επιδιώκουμε έντονα να λάβουμε και το κυπριακό φυσικό αέριο». Ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, Τάρεκ Αλ Μουλλά, από το Λονδίνο υποστήριξε ότι πριν από τα μέσα του 2018 θα υπογραφεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου - Αιγύπτου, αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα είναι ο κύριος αποδέκτης του παραγμένου φυσικού αερίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο που θα καθορίζει το πλαίσιο για τους υποθαλάσσιους αγωγούς Κύπρου - Αιγύπτου», ενώ αναφέρθηκε αόριστα και στο «ενδιαφέρον» που έχουν εκφράσει για τη συγκεκριμένη επένδυση εταιρείες που ήδη εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνομιλία Ερντογάν - Μακρόν
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον δεύτερο να περιγράφει - κατά το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT - τις «ευαισθησίες» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας για την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονάνθρακα στην Κύπρο. Η ίδια πηγή αναφέρθηκε στην «αποφασιστικότητα» των δύο ηγετών να βρίσκονται σε επαφή και στην προσεχή διαδικασία. Από τη μεριά του, ο Μακρόν φέρεται να μίλησε και για «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου».

Εντονο εξάλλου είναι το γαλλικό ενδιαφέρον για τη Ν/Α Μεσόγειο, όπου επιχειρεί και ο ενεργειακός κολοσσός «Total». Θυμίζουμε εξάλλου ότι το Γενάρη βρέθηκαν στην Κύπρο δύο κλιμάκια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, με αντικείμενο την προετοιμασία «εκσυγχρονισμού» της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, μετά και από σχετική συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας (στη διάρκεια επίσκεψης Αναστασιάδη το Νοέμβρη στο Παρίσι). Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρέσβης στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση είπε ότι «η Γαλλία δεν έχει την ευθύνη ασφάλειας όλου του κόσμου, αλλά θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας ως σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε ακόμα ότι «βρισκόμαστε εν μέσω κρίσεως» και έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες δυτικές χώρες, μαζί με την Ελλάδα, που εξόπλισαν την κυπριακή Εθνική Φρουρά τα τελευταία 43 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: