ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το «στίγμα» της επιτάχυνσης των διεργασιών σε ό,τι αφορά την ένταξη των
Δυτικών Βαλκανίων, και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έδωσε η
βδομάδα που πέρασε.
Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών και διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, με πρώτη βέβαια τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, και ενώ είχε προηγηθεί στα μέσα της βδομάδας η επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στο Βερολίνο.
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας είχε και τετραμερή συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μ. Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενώ συναντήθηκε ξεχωριστά με την Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, και αργότερα και με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενόψει της κοινής περιοδείας των δύο ευρωενωσιακών αξιωματούχων στα Δυτικά Βαλκάνια, αρχής γενομένης απ' τα Σκόπια την Κυριακή. Η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η «χώρα - κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή, η ευρωπαϊκή προοπτική της οποίας προϋποθέτει την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.
Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τη γείτονα, συμπεριλαμβανομένου και του ονοματολογικού. Επανέλαβε δε - δείχνοντας προς τα συμφέροντα της αστικής τάξης που υπηρετεί η κυβέρνησή του και περνάνε μέσα από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων - ότι «εμάς δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας η πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ επιστράτευσε και το εκβιαστικό και κάλπικο επιχείρημα ότι τάχα η δρομολόγηση των τέτοιων διευθετήσεων επιβάλλεται σε μια περίοδο που η χώρα «έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», δείχνοντας προς τη μεριά της Τουρκίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πάντως, απευθυνόμενος προς την ΠΓΔΜ είπε πως η εκδοχή της λύσης είναι «θετική για εμάς, αλλά υπαρξιακής σημασίας για την ΠΓΔΜ», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών της ΠΓΔΜ στην Τουρκία, κάλεσε τα Σκόπια «να μην αναζητούν την εξεύρεση λύσης και την ευρωπαϊκή τους προοπτική στην Αγκυρα, αλλά στην Ελλάδα που είναι πάνω από 35 χρόνια μέλος της ΕΕ».
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση Τουσκ για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο (κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει επειγόντως αυτήν τη δραστηριότητα (που) αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ»), ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις» και η «θετική ατζέντα» «δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών - μελών της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι αυτές οι προϋποθέσεις «οφείλουν να είναι μια κόκκινη γραμμή για την ΕΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου