Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η ΣΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

 
 Xύμα και τσουβαλάτα μετέφερε την Συριακή θέση ο πρέσβης τηςχώρας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ


Μια πολύ σημαντική τοποθέτηση του πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Bashar al-Jaafari, εκτός του ότι κατήγγειλε για ακόμα μια φορά τη διεθνή σκευωρία εναντίον της χώρας του, αποκάλυψε και ότι οι τρομοκράτες προετοιμάζονται για ένα νέο σκηνοθετημένο "χτύπημα" για να ενοχοποιήσουν τη Συριακή κυβέρνηση.]

Ο εκπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη διευκρίνισε τη στάση της Δαμασκού απέναντι στην κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τις ιδέες της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ συμμαχίας για "κατάπαυση πυρός" στην περιοχή.


Ο Bashar al-Jaafari, μόνιμος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ότι το να διακινδυνεύεις τη ζωή 8 εκατομμυρίων πολιτών στη Δαμασκό για να προστατεύσεις τους τρομοκράτες της Ανατολικής Γκούτα είναι απαράδεκτο. 

Ο Bashar al-Jaafari είπε τα παραπάνω στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκροτήθηκε την Πέμπτη, για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία. 

Πρόσθεσε ότι για την εκπόνηση το σχέδιο που υποβλήθηκε από το Κουβέιτ και τη Σουηδία στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έγινε καμία απολύτως συνεννόηση με τη Συρία - την χώρα που άμεσα επηρεάζει - και αυτό είναι ντροπή.

Ο Σύρος διπλωμάτης επεσήμανε ότι οι τρομοκρατικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ανατολική Γκούτα είναι χαρακτηρισμένοι ως τρομοκρατικές οργανώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και χτυπούν τη Δαμασκό με εκατοντάδες ρουκέτες και οβίδες όλμων σε καθημερινή βάση, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς σε δεκάδες άμαχους πολίτες.


Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, καθώς κάθε φορά που συγκροτείται το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει το συριακό ζήτημα, συμβαίνει και κάποια σφαγή ή επίθεση αυτοκτονίας, είπε ο Τζαφάρι, προσθέτοντας ότι αναρίθμητες σφαγές έχουν συμβεί σε όλη τη Συρία τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ήταν πολύ καλά τεκμηριωμένες στις δεκάδες επιστολές που έχουν σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε ότι ούτε οι ιστορίες, ούτε η άποψη της Συρίας άγγιξε τα αυτιά του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Mark Lowcock, σε αντίθεση με τις επιστολές που στάλθηκαν από τις λεγόμενες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γκούτα. 

Ο Al-Jaafari είπε ότι όσοι σύνεδροι χρησιμοποιούν τη λέξη "καθεστώς" όταν αναφέρονται στη Συρία, έχουν εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα αντικειμενικότητας και ουδετερότητας και, επιπλέον, αποκαλύπτουν την εμπλοκή των χωρών τους σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Ρωσία, γιατί το κάλεσμά της για ανοιχτή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για τα βάσανα που υποφέρουν οι άμαχοι πολίτες της Συρίας, εξαιτίας της δράσης των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων που έσπειραν την καταστροφή τα τελευταία επτά χρόνια, χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και μετέτρεψαν σχολεία και νοσοκομεία σε στρατιωτικά θυλάκια και βάσεις για να εξαπολύουν ρουκέτες και οβίδες σε ασφαλείς περιοχές αμάχων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Γαλλικής αντιπροσωπίας ότι όλα αυτά αποτελούν μια μορφή αντίστασης.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει από το στάδιο της επίθεσης δι' αντιπροσώπων, σε αυτό της πραγματικής επιθετικότητας, προκειμένου να πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι τρομοκράτες, δήλωσε ο Al-Jaafari.

Είπε ότι είναι ολοφάνερο πως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επιδιώκουν να στερήσουν τη συριακή κυβέρνηση από το κυρίαρχο δικαίωμά της να υπερασπίζεται την επικράτειά της και το λαό, όπως ορίζεται από την Χάρτα του ΟΗΕ.

"Ας φανταστούμε για μια στιγμή, αν μια τέτοια κατάσταση, με τρομοκράτες να χτυπούν διαρκώς αμάχους, συνέβαινε στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, θα τους αποκαλούσε κανένας από εσάς μετριοπαθείς ομάδες ένοπλης αντιπολίτευσης, όπως κάνετε με τους εγκληματίες στη Συρία;"είπε ο Al-Jaafari.

Είπε επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να μη βλέπουν και να μην ακούν τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του καθεστώτος κατοχής του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας, υποστηρίζοντας τις τρομοκρατικές ομάδες, παραβλέπουν τα εγκλήματα της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ολικής καταστροφής της Ράκκα με το πρόσχημα ότι πολεμούν τους τρομοκράτες και αγνοούν την Τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή του Αφρίν.

Ο Al-Jaafari τόνισε ότι τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι αυτός ο διεθνής οργανισμός στερείται επαγγελματικής και ηθικής κρίσης, όταν υιοθετεί τις στάσεις των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία, έχοντας άμεση εμπλοκή σε παραποίηση γεγονότων και αριθμών, συν του ότι βασίζονται σε αναφορές από αμφίβολες πηγές, για να μην αναφέρουμε ότι αρνούνται στη Συριακή κυβέρνηση το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τους πολίτες της.


"Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πρακτικές θα συνεχιστούν και κάποια όργανα του ΟΗΕ θα παραβλέψουν τις πολύ σοβαρές πληροφορίες που έχουμε καταθέσει, ότι οι ένοπλες ομάδες τρομοκρατών προετοιμάζονται για ένα νέο "μεγάλο θέαμα", για να κατηγορήσουν τη Συριακή κυβέρνηση για χρήση χημικών εναντίον των ίδιων της των πολιτών στην Ανατολική Γκούτα, όπου αυτές οι ομάδες κατασκευάζουν στοιχεία, εκπαιδεύουν τα μέλη τους να φέρονται σαν να έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες προκειμένου να φωτογραφηθούν από γνωστά ΜΜΕ και δημοσιογράφους του κ. Lowcock και να κατηγορήσουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό για το έγκλημα" είπε ο Al-Jaafari.

Ακόμα, είπε ότι η Συριακή κυβέρνηση στέλνει διαρκώς επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εδώ και δύο μήνες, με στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων και τις υλικές καταστροφές, καθώς και για τη βροχή οβίδων στη Δαμασκό τις προηγούμενες εβδομάδες, που έφτασαν τις 1200.

Τα ίδια τα γεγονότα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς για "ασφυκτική πολιορκία" της Ανατολικής Γκούτα, αφού αναφέρονται κυρίως σε μια περιοχή, η οποία αποτελεί τη βασική πηγή τροφίμων, είπε ο Al-Jaafari, προσθέτοντας ότι η Συριακή κυβέρνηση διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μετακίνηση, κατά το δυνατόν, των ιατρικών περιστατικών.

Είναι γνωστό ότι οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες ελέγχουν τα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνουν στην Ανατολική Γκούτα, διανέμουν τις προμήθειες στα μέλη τους και συλλαμβάνουν όποιον διαμαρτύρεται γι' αυτό.

Ο Al-Jaafari ζήτησε από τη Γραμματεία εξηγήσεις για ποιον λόγο αγνοούν τις πληροφορίες και τις αναφορές που υποβάλλει η Συριακή κυβέρνηση σχετικά με τους εκατοντάδες ομήρους και απαχθέντες στη φυλακή al-Tawbah, που ελέγχεται από τις ομάδες των τρομοκρατών στην Ανατολική Γκούτα. 

Απαντώντας σε αυτούς που ανησυχούν ότι η Ανατολική Γκούτα θα μετατραπεί σε ένα "δεύτερο Χαλέπι", ο Al-Jaafari τους προσκάλεσε να επισκεφτούν το Χαλέπι σήμερα, που εκατομμύρια πολίτες έχουν επιστρέψει με ασφάλεια και ξανάρχισαν να ζουν φυσιολογικά, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους τρομοκράτες.


"Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στον εκβιασμό αυτών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία και δεν θα ανεχτούμε πλέον τα σχέδια που φτιάχνουν οι πέντε χώρες που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο με σκοπό να διχάσουν τη Συρία, να υποβαθμίσουν το Συμβούλιο Εθνικού Διαλόγου στο Sochi και να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία" τόνισε ο Al-Jaafari, ευελπιστώντας ότι σύντομα ο κόσμος θα καταλάβει πόσο σκληρά πολεμά η Συρία και οι σύμμαχοί της εναντίον της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέβαλε την ψήφιση του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν το Κουβέιτ και η Σουηδία για την κατάσταση στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: