ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΜΟΣΧΑ..
Μετά τον Ζάεφ, που βρέθηκε
για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12/2, προσκεκλημένος της
τουρκικής κυβέρνησης ήταν αυτήν τη βδομάδα και ο στηριζόμενος από το
αντιπολιτευτικό VMRO Σκοπιανός Πρόεδρος, Γκ. Ιβάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ, αλλά και τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Ο Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή στηρίζει την ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την αναγνωρίζει με το συνταγματικό της όνομα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις καλές διμερείς πολιτικές σχέσεις των δύο χώρων, που πρέπει να συνοδευτούν και με βελτίωση των εμπορικών σχέσεων.
Πολύ πιο ηχηρή, βέβαια, ήταν η παρέμβαση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, που μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία, κατήγγειλε τη Δύση ότι μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες «επέλεξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, καταπατώντας όλες τις υποσχέσεις των ηγετών των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, το 1990, ότι η Συμμαχία δεν θα προωθείτο ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά», υπογραμμίζοντας ότι «μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν τρία κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ και το καθένα έφερε τη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τώρα θέλουν να εμπλέξουν τα Βαλκάνια σε αυτό το παιχνίδι βάζοντας τις βαλκανικές χώρες σε θέση να κάνουν μια επιλογή: "Είστε είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία"».
Στέλνοντας δε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, «υπενθύμισε» ότι «απαιτούσαν από την Ουκρανία να κάνει την ίδια επιλογή και ως αποτέλεσμα η ουκρανική κοινωνία και το κράτος θρυμματίστηκαν, γεγονός που οδήγησε σε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα...».
Ερωτηθείς ειδικά για τη Στρατηγική Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι οι χώρες της περιοχής «είναι ενημερωμένες σχετικά με τα κριτήρια προσχώρησης και πρέπει να αποφασίσουν ανεξάρτητα, σε ποιο βαθμό τα κριτήρια αυτά τις εξυπηρετούν και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα του εκάστοτε κράτους». Κατήγγειλε, δε, την ΕΕ ότι «προσπαθώντας να επεκτείνει την επιρροή της, ακολουθεί αυτήν τη λογική που εκδηλώθηκε στο πρόγραμμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (...) με βάση το ίδιο τελεσίγραφο: Είτε με τη Ρωσία είτε με την Ευρώπη. Είναι κακό ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας από τις Βρυξέλλες συνεχίζουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο».
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες «αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν, προσαρμόζοντας τα Βαλκάνια σε μια πολιτική διαχωριστικών γραμμών και περικύκλωσης της Ρωσίας με στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο και ερωτηθείς, τέλος, αν η Μόσχα θα αντιδράσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος», ότι δεν ξεχωρίζει κάποια χώρα της περιοχής από άλλες, προσθέτοντας, ως παράδειγμα, πως και η προηγούμενη ένταξη του Μαυροβουνίου ήταν «εντελώς τεχνητή και μη αναγκαία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου