ΕΚΤ: ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΟΚΤΩ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Πλασάρεται ως χάρη η υποχρέωση δεδομένου πως οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιωθεί από τους Ευρωπαϊκούς λαούς..
Χρονικό περιθώριο οκτώ ετών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τράπεζες της Ε.Ε., για να διαγράψουν όσα από τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους έχουν εξασφαλίσεις. Σε ό,τι αφορά τα ανασφάλιστα, ζητεί τη διαγραφή τους σε διάστημα μόνον δύο ετών.
Την πληροφορία αναφέρει ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, αναφερόμενο στις προτάσεις που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Κομισιόν για τα παλαιά κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 759 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις, η οποία προσέθεσε ότι κάθε χρόνο θα αυξάνεται το ποσοστό διαγραφής ενός δανείου όταν έχει χαρακτηρισθεί μη εξυπηρετούμενο.
Σε ό,τι αφορά τα ανασφάλιστα δάνεια, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να διαγράψουν το 35% της ονομαστικής τους αξίας τους το πρώτο έτος και το υπόλοιπο 65% το δεύτερο έτος. Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν, όταν μέρος της ονομαστικής αξίας ενός δανείου καλύπτεται από υποθήκες ή άλλες εξασφαλίσεις θα εμπίπτει στις προβλέψεις για τα ασφαλισμένα δάνεια το συγκεκριμένο τμήμα του και στις προβλέψεις για τα ανασφάλιστα το υπόλοιπο μέρος του δανείου.
Ο μεγάλος όγκος των παλαιών κόκκινων δανείων αποτελεί κληροδότημα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Δεδομένης της επιβάρυνσης που συνεπάγεται για τα οικονομικά των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του δανεισμού.
Παράλληλα, δυσχεραίνει την ανάκαμψη των τραπεζών και περιορίζει την κερδοφορία τους. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στις 13 Μαρτίου τις προτάσεις της για τα νέα κόκκινα δάνεια. Μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί «πλήρες πακέτο με περαιτέρω προτάσεις που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων στο μέλλον».
Παράλληλα, η ΕΚΤ ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις. Αυτές θα συμπληρώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο, με τις οποίες συνιστά στις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν τα ασφαλισμένα κόκκινα δάνεια σε χρονικό διάστημα επτά ετών, αλλά για τα ανασφάλιστα δάνεια ζητεί τη διαγραφή τους σε μία διετία.
Οι προτάσεις αυτές της ΕΚΤ προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις, ιδιαιτέρως από την Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας βαρύνονται με περίπου το 25% των παλαιών κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης. Αιτία των αντιδράσεων ήταν προπαντός τα σχέδια της ΕΚΤ να απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέψεις έναντι των παλαιών κόκκινων δανείων πολύ υψηλότερες από αυτές που ισχύουν τώρα και καλύπτουν το 45% της αξίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου