Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


 ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


 Αφιερωμένο σε όποιον θεωρεί πως κοιμόμαστε με τα τσαρούχια



Να θυμίσουμε ότι στις 19/1, στη ΝΑΤΟική Διοίκηση στη Νάπολη της Ιταλίας, ο Αμερικανός διοικητής, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, διοργάνωσε - ως επιβλέπων ανώτατος διοικητής εκ μέρους της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή - «Βαλκανική Διάσκεψη», με τη συμμετοχή στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, στελεχών της Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο.

Αμέσως μετά, ο Τζ. Φόγκο σημείωσε πως οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συναντώνται κάθε τρίμηνο «και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στην επιτυχία μας, καθώς διατηρούμε μια ασφαλή και ευημερούσα περιοχή».

Ταυτόχρονα, «δείχνοντας» προς όξυνση των ανταγωνισμών, θύμισε πως «η ιδέα για ένα think tank που θα εστιάζει στην περιοχή» έγινε αρχικά πραγματικότητα το 2001 - 2005, «αμέσως μετά τη λήξη των περισσότερων βαλκανικών πολέμων και συγκρούσεων», όπως βάφτισε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, και «ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός τους ρόλος ήταν να εξασφαλίσουν τη συνεχή σταθερότητα σε μια πολύ εύθραυστη περιοχή». Μεταφέροντας τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας στο σήμερα, είπε πως «με συνεχή τη σημασία της περιοχής των Βαλκανίων και ευθύνη μου να χρησιμοποιήσω όσο καλύτερα γίνεται τη Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (σ.σ. KFOR), αποφάσισα να αναζωογονήσω αυτό το φόρουμ», προσθέτοντας ότι αν και «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο (...) δεν είμαστε ακόμα στη γραμμή τερματισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: