Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΝΙΜΙΤΣ


 Βαπτίζεται ο δούλος του θεού (σκόπια) εις το όνομα του πατρός ΝΑΤΟ και του Αγίου Πνεύματος ΕΕ ...




Σήμερα ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια για αντίστοιχες συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, πάνω σε προτάσεις για το όνομα, τύπου Δημοκρατία της Νέας, Βόρειας, Ανω Μακεδονίας, ή του Βαρδάρη, και με προσπάθεια, όπως φαίνεται, να παρακαμφθεί η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Εξάλλου, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, παραδεχόμενος ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πλευρές της συμφωνίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε, πάντως, ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων. Θέση που προβάλλει, εδώ και μέρες, ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι τα όσα προβλέπονται στη λεγόμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία» μεταξύ των χωρών καλύπτουν τα τέτοια ζητήματα.
Τέλος, είπε ότι στο σενάριο διάλυσης της FYROM η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων θα καταληφθεί από άλλες χώρες, που φέρουν τους δικούς τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς...

Στα Σκόπια
 
Στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης, σήμερα, του Νίμιτς, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ κάλεσε ξανά σε συναίνεση υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, ενώ ζήτησε και πάλι η συμφωνία να περάσει από δημοψήφισμα, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI, αλλά και κατά πληροφορίες, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ίδια ώρα, και μάλλον σε καθόλου τυχαίο χρονικά σημείο, στα Σκόπια επανέρχεται στην επικαιρότητα παλαιότερη υπόθεση που ενέπλεκε τον Ζάεφ σε υπόθεση χρηματισμού, όταν τελούσε χρέη δημάρχου.

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατέθεσε χτες στη Βουλή δεκάδες χιλιάδες τροπολογίες στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει - μπλοκάρει την εφαρμογή του. Θυμίζουμε πως ο νόμος παραπέμφθηκε στη Βουλή μετά την πρόσφατη άρνηση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σε περίπτωση που οι τροπολογίες συζητηθούν και ψηφιστεί εκ νέου ο επίμαχος νόμος, τότε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: