Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Το πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα - Πού επιρρίπτονται ευθύνες - Media
 Ναι μεν ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά δε το κράτος ήταν απόν..  



Περί ποίου κράτους ομιλούν.. Του λιγότερου έως ανύπαρκτου που ψήφιζε ο μ@λ@κ@ς Έλληνας καθ' υπόδειξη της οικογένειας Μητσοτάκη ή εκείνου του αιχμαλωτισμένου προτεκτοράτου που σχεδίασε και υλοποίησε το Σημιτικό Πασόκ τη συνδρομή της ΝΔ και του Σύριζα τώρα;



Τους υπαίτιους για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με τους 24 νεκρούς … δείχνει το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, υπογραμμίζεται ότι αφενός ήταν ακραίο το καιρικό φαινόμενο, αφετέρου ήταν πολλές οι παραλήψεις του κρατικού μηχανισμού και των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να προληφθεί μία τέτοια τραγωδία.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι όντως η βροχόπτωση στον ορεινό όγκο (όρος Πατέρα) ήταν καταιγιστική και ότι αναφορικά με την πόλη της Μάνδρας είχε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων η ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης αλλά παράλληλα, αναδεικνύουν τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όσο και ως προς... το μπάζωμα ενός εκ των δύο ρεμάτων, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.

Τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα σκληρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Καταλογίζουν στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψη των επιθεωρητών, ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

Επίσης, οι επιθεωρητές κάνουν ιδιαίτερη μνεία στις ογκώδεις κατασκευές και τα κτίσματα που εμπόδισαν τη ροή των πλημμυρικών υδάτων, οι οποίες όπως σημειώνουν ήταν αυθαίρετες . Αναφέρονται στην περίπτωση του αμαξοστασίου του δήμου Μάνδρας το οποίο όπως λένε στο πόρισμα αποτέλεσε «σημαντική και κρίσιμη ανθρώπινη παρέμβαση στην κοίτη του χειμάρρου Σούρες» . Σημειώνουν μάλιστα ότι το δημοτικό αμαξοστάσιο, εντός του οποίου διέρχεται το ρέμα, δεν έχει οικοδομική άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: