Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


 ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


"Τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της φύσης έχουν διαπραχθεί στο όνομά της.."



Την κλιμάκωση ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών με όχημα την «προστασία του περιβάλλοντος» σηματοδοτεί η νέα Σύνοδος για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε χτες στο νησάκι Σεγκέν στο Σηκουάνα, κοντά στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και συνδιοργανωτές τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Σύνοδος φέρει τον τίτλο «One Planet Summit» («Μία Σύνοδος για τον Πλανήτη»), μια ιδέα... δανεισμένη από παροτρύνσεις όπως αυτή του Γάλλου ηγέτη «Make our Planet great again» («Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο»), με την οποία προσπάθησε να εμφανίσει την ιμπεριαλιστική Γαλλία έτοιμη να «αποκρούσει» όσους αμφισβητούν την ανάγκη «υπεράσπισης του πλανήτη». Στο «στόχαστρο», βέβαια, μπαίνει πρώτη η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ (των οποίων ο Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, λανσάρει το σλόγκαν «Κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη»), που μέχρι τώρα μοιάζει να ιεραρχεί ψηλά σχεδιασμούς ανταγωνιστικούς προς τις «πράσινες» μπίζνες, όλο και μεγαλύτερων μερίδων του κεφαλαίου, διεθνώς.

Για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων
 
Η Γαλλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση «πράσινων» επενδύσεων, ευελπιστώντας πως τα ντόπια μονοπώλια θα ανακτήσουν μέρος της χαμένης τους δύναμης.
Η νέα Σύνοδος οργανώθηκε δύο χρόνια μετά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές που φιλοξένησε στη γαλλική πρωτεύουσα η (τότε) κυβέρνηση Ολάντ, η οποία ολοκληρώθηκε με τη γνωστή ως «Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα» (COP21), από την οποία η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Ο Γάλλος ηγέτης άρχισε από προχτές το απόγευμα να υποδέχεται στα Ηλύσια Πεδία (όπου παρέθεσε επίσημο δείπνο) τους ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο. Συνολικά αναμενόταν η συμμετοχή τουλάχιστον 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών κ.τ.λ. που μαζί με επιχειρηματίες και εκπροσώπους διαφόρων ΜΚΟ ξεπερνούσαν τους 2.000 (ανάμεσά τους και μεγιστάνες της πληροφορικής, όπως ο Μπιλ Γκέιτς).

Οπως σημείωνε το γαλλικό ΥΠΕΞ σε σχετικό του σημείωμα, στόχος της συνάντησης είναι να φέρει κοντά παράγοντες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, «να διερευνηθούν τρόποι καινοτομίας, υποστήριξης και επιτάχυνσης της κοινής πάλης ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Η λεγόμενη «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» συνδέεται και με σχέδια μείωσης των εκπομπών επικίνδυνων ρύπων, προώθησης καινοτόμων επιστημονικών πρακτικών και νέων μέσων παραγωγής, πιο «φιλικών» στο περιβάλλον, δηλαδή πιο «φιλικών» στις επιδιώξεις μονοπωλίων, που αναζητούν τρόπους διοχέτευσης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, στο φόντο και των στάσιμων ή αναιμικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης σε πάρα πολλές χώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στο Οσλο εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών (όπως οι «Pacific Investment Management Co», «Amundi», «Legal General Investment Management», «Northern Trust» και «Aegon») τόνισαν ότι σκοπεύουν να εργαστούν μαζί με τις πρώτες 100 εταιρείες που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ρύπων για τη διαμόρφωση ενός 5ετούς σχεδίου μείωσής τους, καθώς αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να αποσύρουν κεφάλαιά τους από διάφορες επενδύσεις στις οποίες συνεργάζονται μαζί τους. Αναφερόμενοι στις «100 πρώτες» τέτοιες εταιρείες εννοούσαν κολοσσούς, όπως την ινδική «Coal India», τη ρωσική «Gazprom», την αμερικανική «Exxon Mobil», την κινεζική «China Petroleum Chemical Corp».

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η αλληλεξάρτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και ότι δεν υπάρχουν σινικά τείχη μεταξύ εταιρειών που «υπερασπίζονται» και άλλων που «αδιαφορούν» για το περιβάλλον, αλλά ο ρυθμός «συμμόρφωσης» με συμφωνίες όπως αυτές του 2015 αφορά το πώς καλύτερα προωθούνται κάθε φορά οι εκάστοτε επενδυτικές προτεραιότητες.
 
«Χρήσιμη πρωτοβουλία», λέει η Ελλάδα
 
Τις αυξημένες προσδοκίες που έχει και το ελληνικό κεφάλαιο από την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος» μετέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

Σε δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες, και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ατμομηχανή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από την κλιματική αλλαγή». Μάλιστα, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς δεν ακολούθησαν οι ΗΠΑ», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, που αφορά τη δέσμευσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές, δεν περισσεύει κανείς. Και δεν είναι ποτέ αργά όλοι να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους».

Τέλος, διακηρύσσοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα σε «πράσινες μπίζνες», είπε πως η Ελλάδα «έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς» στην προώθηση αναγκαίων «αλλαγών για την κλιματική αλλαγή», και συμπλήρωσε: «Να θυμίσω ότι στόχος μας για το 2030 είναι να έχουμε το 50% της παραγόμενης Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι σε μια τοποθεσία στον πλανήτη που έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον ήλιο, το νερό, τον αέρα, τον φυσικό πλούτο δηλαδή, για την παραγωγή Ενέργειας». Ακόμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμη» και «αναγκαία» την πρωτοβουλία Μακρόν, που «καθιστά, κατά την άποψή μου, τις ευρωπαϊκές χώρες ατμομηχανή αυτής της συνειδητοποίησης και ενεργοποίησης της προσπάθειας για να προστατεύσουμε το κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: