Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ;


Τα καλά και συμφέροντα των βιομηχάνων




Με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική και την ακατάπαυστη κλιμάκωσή της, οι σύνδεσμοι των εγχώριων βιομηχάνων (ΣΕΒ, Βιομηχανική Παραγωγή, περιφερειακοί σύνδεσμοι) σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Η Βιομηχανία είναι εθνική υπόθεση», προτάσσουν «την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρεφούς βιομηχανικής παραγωγής και των παραγωγικών επενδύσεων» ως όρο και προϋπόθεση, όπως λένε, «για τη σταθερή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και βέβαια «με συνέχεια και συνέπεια ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών».

Την ίδια ώρα, προσβλέποντας τόσο στις παρεμβάσεις, με τις ελαφρύνσεις και τα κάθε είδους κίνητρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο της «βιομηχανικής πολιτικής» της ΕΕ, τονίζουν ότι «η στρατηγική για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ο σχετικός ποσοτικός στόχος πρέπει να αποτελούν και βασικά δομικά στοιχεία του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου».
Ουσιαστικά, οι «προτάσεις» των βιομηχάνων βρίσκονται στον πυρήνα και του «συμπληρωματικού μνημονίου» με την Ευρωζώνη, όπου περιέχονται σειρά από «προαπαιτούμενα» αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, τη διευκόλυνση των επενδυτών με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σε αυτό το φόντο, οι βιομήχανοι διεκδικούν την αναβάθμιση της θέσης τους και των κερδών τους στο παραγόμενο ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτικές ενίσχυσης της βιομηχανίας αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους». Θυμίζοντας το στόχο της ΕΕ, αναφορικά με την «αύξηση της συμβολής της μεταποίησης» στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, θέτουν ως επιτακτικό το ζήτημα της «δέσμευσης σε έναν εθνικό στόχο για την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ έως το 2020 (από το 8,6% που είναι σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε, ο «εθνικός στόχος» (για τα κέρδη των βιομηχάνων) θα πρέπει να εξυπηρετηθεί «με ευρεία συναίνεση στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, που θα υπηρετείται με τις κατάλληλες πολιτικές εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με συμπληρωματικές δράσεις που θα εξειδικεύουν, ποσοτικοποιούν και υποστηρίζουν την πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στηρίζοντας τις υποθέσεις των εγχώριων βιομηχάνων, τόνισε: «Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία πρέπει να περιλαμβάνει, πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους - μέλους»...
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, στα μεγέθη της απασχόλησης ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατείχε το 2015 την πρώτη θέση με 639.710 απασχολούμενους, εκ των οποίων 401.590 ήταν μισθωτοί.

Ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 424.793 απασχολούμενους, εκ των οποίων 310.830 μισθωτοί, και στη συνέχεια ο κλάδος της μεταποίησης με 298.292 απασχολούμενους, εκ των οποίων 240.611 μισθωτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: