Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ


Καυγάς για τις συνεργασίες - Media ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ


Εμφάνιση που άναψε φωτιές στο λεγόμενο -προσβλητικά για την ιστορία του- Κίνημα αλλαγής 

 
Νέες φωτιές άναψε στο Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα των συνεργασιών στην επόμενη φάση μετά την κοινή εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μια εμφάνιση που αναγέννησε τα σενάρια για τη συγκρότηση ενός αντισυριζικού μετώπου και έκανε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λοιδορούν και να ταυτίζουν τον νέο φορέα με τη Ν.Δ. 
 
Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης πηγαίνει σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και μιλάει ανοιχτά και κατά πρόσωπο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χώρων. Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, η Γεννηματά δεν μάσησε τα λόγια της και αναφέρθηκε καθαρά τόσο στις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για την υπερδιόγκωση των χρεών, όσο και του Αντώνη Σαμαρά για το διετές αντιμνημονιακό μέτωπο που έστρωσε το χαλί στον λαϊκισμό και την «αντιμνημονιακή υστερία της περιόδου 2012 - 2015». 
 
«Σκόπιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για συγκλίσεις και κυβερνητικές συνεργασίες, ενώ η Γεννηματά μιλάει για την απαραίτητη συνεννόηση που οφείλουμε στον τόπο για τη μετά τα μνημόνια εποχή, θέση που έχουμε εδώ και χρόνια και είναι σταθερή» επισημαίνουν συνεργάτες της Γεννηματά σημειώνοντας ότι σταδιακά ο κόσμος της Κεντροαριστεράς θα συνειδητοποιήσει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι χώρος μετριοπάθειας, καταλλαγής και συνεννόησης, με στόχο να υπάρξει στον τόπο μια εθνική στράτευση για την υπέρβαση της κρίσης, που είναι πέρα και πάνω από κυβερνητικές θέσεις και υπόγειες διεργασίες. 
Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η εμφάνιση της Γεννηματά στο συνέδριο της Ν.Δ. αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει φοβικότητα στον χώρο και ότι η πρόεδρος του νέου φορέα δεν θα διστάσει να παραστεί με τα ίδια επιχειρήματα και κριτική πρόθεση και στο επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπήρχε στρατηγικό σχέδιο γι’ αυτήν την εμφάνιση με δεδομένο το ρίσκο να φουντώσει η φημολογία περί συγκλίσεων με τη Νέα Δημοκρατία, αφού η ηχηρή παρουσία με Γεννηματά - Θεοδωράκη στο συνέδριο είχε και στόχο να μην αφεθεί ο κεντρώος χώρος απροστάτευτος στην επέλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Όπως λένε στελέχη του Κινήματος, μια σειρά προβλέψεις του προγραμματικού συνεδρίου της Ν.Δ. κινούνται σε νεοφιλελεύθερο, σκληρό δεξιό πεδίο και αυτό δημιουργεί τις διαχωριστικές γραμμές που απαιτούνται. Η εμφάνιση στο συνέδριο είχε περισσότερο επικοινωνιακό στόχο και αποτέλεσε ανταπόδοση στην παρουσία του Μητσοτάκη, ως αρχηγού της Ν.Δ., σε παρόμοιες πολιτικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. 
 
«Δεξιά τάση» το Ποτάμι!
Βέβαια δεν διέλαθε της προσοχής κανενός ότι ο Θεοδωράκης κινήθηκε πολύ πιο κοντά στον Μητσοτάκη, σε βαθμό παρεξηγήσεως. Το στοιχείο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και της ΔΗΜΑΡ, που αόκνως προσπαθούν να αποκτήσουν ρόλο εντός του νέου φορέα και να διευρύνουν το πολιτικό ακροατήριο. Ο Θεοχαρόπουλος λοιπόν καταδίκασε προθέσεις και διαθέσεις σύγκλισης του νέου φορέα με τη Ν.Δ. εμμένοντας στον αυτόνομο ρόλο του. 
 
Όμως στελέχη από άλλες πλευρές του φορέα ήταν πιο χαλαρά απέναντι στην επίθεση φιλίας του Θεοδωράκη προς τη Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι ο νέος φορέας θα είναι πολυσυλλεκτικός και δεν θα πρέπει να αποκλείσει εκσυγχρονιστές, μεταρρυθμιστές κεντρώους, ούτε να τους χαρίσει στη Ν.Δ. Γνωρίζουν δε ότι στον χώρο αυτόν βρίσκεται μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων τους οποίους η Ν.Δ. επιμελώς πολιορκεί στην προσπάθειά της να βρεθεί κοντά στην αυτοδυναμία. 
 
Σημειώνουν ακόμη ότι ο Θεοδωράκης ακόμη προσπαθεί να «συγκρατήσει» δυνάμεις εντός Ποταμιού που αντέδρασαν βίαια στην επικράτηση της Γεννηματά. Στο πεδίο αυτό είναι προφανές ότι πολύ σύντομα το Ποτάμι θα αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας τάσης εντός του νέου φορέα σε μια προσπάθεια να στεγαστούν κεντροδεξιές αγωνίες στελεχών και φίλων του Ποταμιού και να βρει πολιτικό ρόλο ο ίδιος ο Θεοδωράκης. 
 
«Αν ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για ίδιον όφελος την ακροδεξιά ακρότητα του Άδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος, γιατί και ο νέος φορέας να μην έχει μια δεξιά τάση που θα στεγάζει κεντροδεξιούς προοδευτικούς ψηφοφόρους που έχουν πιο προωθημένες απόψεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρισμού κράτους - Εκκλησίας, ρόλου του κράτους και πιο δεξιά - συντηρητική οικονομική αντίληψη;» αναρωτιέται ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει δε ότι πάντα ο κεντρώος χώρος, όπως και όλα τα μεγάλα κόμματα ανά τη Γη, στεγάζουν μια βεντάλια απόψεων και πουθενά δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία στα κόμματα εξουσίας.
 
Κατά τα λοιπά και αυτή την εβδομάδα αναμένονται κρίσιμες διαβουλεύσεις και τετ-α-τετ της Φώφης Γεννηματά με τα έξι στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με στόχο το ιδρυτικό συνέδριο να διεξαχθεί το διάστημα 16 με 18 Μαρτίου. 
 
Στην πορεία προς το συνέδριο πάντως το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών αναμένεται να ταλανίσει τον χώρο, ιδιαίτερα μετά την πρόταση την οποία μετ’ επιτάσεως θέτουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θ. Θεοχαρόπουλος να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα των συνεργασιών που θα δεσμεύει το κόμμα για τις συνεργασίες αυτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: