Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΣΚΟΠΙΑ- ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

 
 ΣΚΟΠΙΑ-  ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
 
 
 
Να θυμηθούμε στιγμές απο την ιστορία του: Απόφαση πολιτικών αρχηγών πως καμιά ονομασία με το όνομα Μακεδονία είναι αποδεκτή. Εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου που έσπασε ο γνωστός εφιάλτης Κώστας Μητσοτάκης. Όχι του Κώστα Καραμανλή του νεότερου στην ένταξη των Σκοπίων στο Νάτο.. Και τώρα καλείται ο Σύριζας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά..
 
Πυκνώνουν οι διεργασίες για εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωαντλαντικών σχεδιασμών για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Ρωσία στην περιοχή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέχει» στο πλαίσιο αυτό το κλείσιμο όλων των «εκκρεμοτήτων» με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία.
 
Μια ακόμα επιβεβαίωση για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται με εντατικούς ρυθμούς ήρθε να δώσει και η συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ διέκρινε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα» και από την κυβέρνησή του και από την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, εκτιμώντας παράλληλα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί «μία πολύ καλή ευκαιρία» για την επίλυση της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων, προκειμένου να πάρει η ΠΓΔΜ από την ΕΕ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόνισε εντούτοις ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του που έδωσε στο κοινοβούλιο της χώρας. Αναφερόμενος στο ζήτημα είπε ότι «δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης» και επέμεινε πως «είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του ΟΗΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: